Rejtély az Egyesült Államok számára, hogy mit akar elérni pontosan az ukrán kormány a Donyec-medencében, ráadásul Washington és Langley alig kap értékelhető információt Kijevtől a hadiállapotról – panaszolták volt és jelenlegi tisztviselők a The New York Times-nak, hozzátéve: a szakszolgálatok persze teszik a dolgukat, de nincsenek könnyű helyzetben, hiszen normális körülmények között az ellenséget, és nem egy baráti államot kell megfigyelniük azért, hogy hatékonyan tudjanak segíteni neki.

Ha e sorok mellé odatesszük az elmúlt napok további híreit: Biden beszólását, miszerint Amerika időben figyelmeztette Zelenszkijéket az orosz támadás minden részletéről, de Ukrajna nem tett semmit; az ukrán választ, miszerint épp a Nyugat tétovázott, és nem előzte meg az inváziót kemény szankciókkal; az Interpol aggodalmát a feketepiacon kikötő adományfegyverekről; és megint csak Kijev panaszát, amely arról szól, hogy túl kevés és általában gyenge minőségű fegyvert vagy muníciót kapnak – akkor okkal feltételezhetjük, hogy valami zavar van az Erőben.

Az USA már a háború elején világossá tette, mi a célja: a lehető legnagyobb kárt, veszteséget akarja okozni Oroszországnak. Kijev viszont egyre képtelenebbnek tűnik a tengerentúli remények beváltására. Pedig idén félidős választásokat tartanak, és a Demokrata Párt sikeréhez több kell annál, minthogy Joe bácsi szétteszi a kezét, majd azt mondja: a Fehér Ház nem tud mit kezdeni az áremelkedésekkel. A választási győzelemhez legalább egy háborús siker kéne, a jelen állás szerint. De a kármentéshez talán elég egy bűnbak is, ami az olajzöld izompólónál is testhez állóbb szerep az ukrán színész-elnök számára.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét