Kijev parancsára összeírják a nőket Ukrajnában

Kezd igazán tragikomikussá válni az ukrán „kettősbeszél”. A napokban Zelenszkij elnök szokásos szózatai egyikében azt állította: az oroszok már erőszakkal sorozzák a kiskatonákat, akiket aztán „ágyútölteléknek” a frontra küldenek. Eközben a „diadalmas” ukrán hadsereg ott tart, hogy Szergej Saptala altábornagy parancsba adta a fegyveres erők toborzóközpontjai részére, hogy június 15-ig készítsenek listák a katonai nyilvántartásban szereplő nőkről, a hónap végéig pedig minden 18 és 60 év közötti ukrán nőt regisztrálniuk kell az ország katonai nyilvántartási és besorozási hivatalainak.

Az ukrán hadseregben jelenleg is magas, a Time magazinnak nyilatkozó egyik szóvivő szerint 15% körüli a katonanők aránya. Ez nagyjából 30 ezer főt jelent, aminek – különböző források szerint – egyik fele támogató, hadkisegítő szolgálatot teljesít, a másik viszont frontkatona, hasonlóan egyébként a külföldi, jellemzően egyesült államokbeli, izraeli, skandináv, grúz és magyarországi zsoldosokhoz. Belőlük néhányszázan teljesítenek szolgálatot a sárga-kék lobogó alatt.

Érdemes megemlíteni, hogy a hadköteleskorú nők összeírását már a háború kitörése előtt elrendelték, ami szokatlan, szinte csak olyan országokra jellemző, amelyeknek polgárai állandó hadiállapotban élnek, mint az izraeliek. Az ukrán kormány kezdeményezése akkor heves tiltakozást váltott ki, mivel semmiféle „kiskaput” nem hagyott, hiszen a tavalyi hírek szerint a várandós nőket és a kisgyermekes anyákat is katonai nyilvántartásba kell venni, „ha életkoruknak, szakterületüknek és egészségi állapotuknak megfelelőek”. A rendelet ellen néhány nap alatt harmincezren tiltakoztak, a végrehajtását ezért elhalasztották – mostanáig.

Ukrajnában tehát előfordulhat, hogy 20 hét után, a gyermekágy mellől rángatják el és vezénylik a frontra a kismamákat. Vagy a nyugdíj előtt álló kijevi jegypénztárosnak nyomnak katonakönyvet a kezébe. E szomorú forgatókönyv megvalósulásának esélyét pedig nem csökkentik, hanem éppenhogy növelik a nyugati fegyverszállítmányok és az oroszellenes propaganda, miszerint a háborút a végső győzelemig, Moszkva kapitulációjáig kell folytatni.

Előző cikkCivilek az Azot-katlanban. De miért?
Következő cikkÖrdögien alkalmazzák a kettős mércét a brit sajtóban

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét