Próbáljuk meg elképzelni a következő helyzetet (nehéz lesz): van egy telkünk, és ezt a világon majdnem mindenki elismeri a miénknek, a sarkában ugyanakkor van egy fészer, a fészerben lakik valaki, aki jogilag tulajdonképpen nem is létezik már vagy fél évszázada, de ott él, sőt, azt állítja, hogy a kertünk végénben futó járda legalább fele az övé, de inkább mindenkié. Milyen alapon? Azon, hogy van egy barátja, aki szerint a telek ugyan a miénk, beleértve a fészert is, ugyanakkor a fészer, meg a járda nagyon tetszik ennek a bizonyos barátnak, és – a Bud Spencer & Terence Hill film poénját idézve – az „ő hangja mélyebb”.

Igen, Kína, Tajvan és az Egyesült Államok viszonyáról van szó. A Tajvani-szorosnál lassan pattanásig feszül a helyzet. Mint ismert, a kínai polgárháború végén a Nyugat támogatását élvező szélsőjobboldali erők néhány szigetre szorultak vissza, ennek ellenére még hosszú éveken át a Kuomintangot tekintetették Kína képviselőjének. Aztán „az oszd meg és uralkodj” jegyében Washington a 70-es évek elején úgy döntött, tovább élezi Peking és Moszkva viszályát azzal, hogy elismeri a kommunista vezetést az egy és oszthatatlan Kína kormányaként, s elmélyíti a diplomáciai és gazdasági kapcsolatait a kontinentális Kínával.

Tajvan így kikerült az ENSZ-ből, elvesztette nemzetközi elismertségét, jogosítványait. Formálisan – legalábbis. Hiszen az USA ezzel párhuzamosan törvényileg szavatolta egy papíron nem létező állam biztonságát. Így alakult ki az a képtelen helyzet, hogy bár Tajvan a Kínai Népköztársaság része, ennél fogva a Tajvani-szoros nem nemzetközi víz, hanem egy beltenger kvázi csatornája, de mégsem. Hiszen bármit diktálnak a logika szabályai, azok ebben az esetben nem számítanak, mert felülírják azokat a Nyugat hatalmi és gazdasági érdekei.

A történet azért is érdekes, mert a legaktuálisabb példánál, Oroszországnál és az oroszlakta területek helyzeténél maradva épp az Egyesült Államok és a szövetségesei azok, amelyek a leggyakrabban hivatkoznak a határok megváltoztathatatlanságára, valamint a nemzetközi jogon alapuló világrend fenntartásának fontosságára. De milyen rend az, ahol Washington dönti el, ki képviseli a kínai népet, hogy melyik szoros nemzetközi út és melyik nem, és melyik szakadárállam működhet érinthetetlen „országként” és melyiket nem illet meg semmiféle jog?

Előző cikkKi hitte volna?
Következő cikkLassan ébredezik az európai közvélemény

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét