Újabb nagy ugrásra készül Kína a haditechnika és a haderőfejlesztés területén. Sanghajban néhány napja adták át a Fucsien repülőgép-hordozót, amely méretét és felszereltségét tekintve méltó párja az US Navy hasonló osztályba sorolt hajóinak. Az eseményről a magyar sajtó is hírt adott, a jelentőségéről viszont kevés szó esett. Pedig a Fucsien – Dr. Robert Farley amerikai biztonságpolitikai szakértő szerint – „a legnagyobb és legfejlettebb hordozó, amit valaha az Egyesült Államokon kívül építettek”.

A nemzetközi sajtóban „Type 003-ként” is emlegetett anyahajó az első teljes egészében saját-tervezésű és -kivitelezésű hordozója az országnak. Méghozzá úgy, hogy a Kínai Népi Felszabadítási Hadsereg haditengerészetének 10 éve egyetlen anyahajója sem volt. Más megközelítésben a Fucsien átadása annyit jelent, hogy Kína egyetlen évtized alatt a világ második legtöbb anyahajóval rendelkező tengeri hatalmává vált.

Ráadásul 2017 óta dolgoznak a következő generációs, nukleáris meghajtású „Type 004-en”, amit Peking még az évtized vége előtt hadrendbe akar állítani. E téren Kína ugyan csak bronzérmes lehet, hiszen az USA Nimitz-osztályú hordozóihoz hasonlóan a francia Charles de Gaulle-t is atomenergia hajtja, méretei és felszereltsége alapján viszont messze meg fogja előzni a mindössze 40 ezer tonna vízkiszorítású „gall vízikakast”.

Ilyen ütemű fejlődés mellett, és az orosz szövetségben rejlő lehetőség figyelembevételével Kínának minden esélye megvan, hogy 2030-ig bezárólag a Csendes-óceáni térség elsőszámú tengeri hatalmává váljon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét