RENDKÍVÜLI: Zelenszkij betiltja az ukrán ortodox egyházat. Kormánya feldúlja az ukrán ortodox templomokat és papokat tartóztat le (talán ezért is lett belőle demokrata szupersztár). Ő a megtestesült szabadság, srácok. Nosza, toljatok még bele 100.000.000.000,00 dollárt kötelezvény nélkül! – fakadt ki Twitter-oldalán Ifj. Donald Trump, miután híre ment, hogy a kijevi rezsim jakobinus hevülettel esett neki az egyháznak.

Zelenszkij újabb őrületéről a The New York Times is beszámolt. Eszerint a színész-elnök utasításba adta, hogy a lehető legrövidebb időn belül olyan törvényt kell alkotni, amely „lehetetlenné teszi az Orosz Föderáció befolyási központjaiként funkcionáló vallási szervezetek működését Ukrajnában”. Elrendelte továbbá, hogy a hatóságok vizsgálják felül a pravoszlávok ingatlanhasználati jogosultságát a kijevi Pecserszka Lavra kolostor területére vonatkozóan.

Beszédes, hogy az intézkedések kapcsán még az amúgy liberális amerikai lap is megjegyezte: nem világos, hogyan egyeztethető össze mindez a lelkiismereti és vallásszabadságot deklaráló ukrán alkotmánnyal. Persze, mi nem vagyunk naivak. Az ukrán törvényhozás és az alkotmánybíróság már számtalanszor bebizonyította, mennyire kreatív: sem a nyelvtörvény, sem az ellenzéki pártok betiltása vagy a kormánykritikus sajtó elhallgattatása nem akadt fenn a rostán.

Érdemes megjegyezni, hogy az ukrán ortodox egyház autonóm, bár szervezete és liturgiája kétségtelenül a „harmadik Rómában”, Moszkvában gyökeredzik. De valószínűleg nem ezért vált az ateista színész-elnök céltáblájává, hanem azért, mert a Szovjetunió széthullását követő vallási reneszánsz miatt jelentős vagyona van, s ennek államosításához (szétlopásához) kiváló ürügyet szolgáltat a háború.

Ami pedig a nemzetközi visszhangot illeti, ne várjunk felzúdulást, hiszen Zelenszkij ismét csak azt demonstrálja, hogy Ukrajna megérett az uniós tagságra. Az egyházüldözés, elvégre, a nyugati progresszió „legszebb” hagyományai közé tartozik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét