1 ) Svájc felkészül az elektromos autók használatának korlátozására a Németországot sújtó energiaválság miatt. Az alpesi országban többek között így akarnak spórolni az áramfogyasztáson.

2 ) Bár az időjárás már télies, egy november végi felmérés szerint a német háztartások tizedében még nem kapcsolták be a fűtést, a válaszadók kétharmada pedig azt mondta, hogy takaréklángon járatja a kazánt, de legalábbis nem fűti fel úgy az otthonát, mint korábban.

3 ) Észak-Németországban az italgyárak arra panaszkodnak, hogy a palackokhoz való üveg 80 százalékkal drágult. Januártól a sörgyárnak a gázáért több mint ötszörösét kell fizetniük.

4 ) A fürdőiről is híres Bajorországban azt mondják, az ágazat történelmének legnagyobb válságával néz szembe, mindenki tanácstalan, leginkább természetesen az a 100 ezer ember, akik közvetve vagy közvetlenül a „gyógyvizekből élnek”.

5 ) A Volkswagen és a Stellantis konszernek a jelen körülmények között nem bíznak abban, hogy a német vagy az uniós tisztségviselők kiszámítható vállalkozási környezetet tudnának biztosítani, ezért terveket dolgoznak ki a közép-európai üzemeik elköltöztetésére; a Stellanis már jövőre Indiába (az Oroszország elleni szankciók egyik nagy nyertesébe, az orosz energiahordozók egyik legnagyobb új felvevőpiacába) helyezné át az elektromos autói gyártását.

6 ) A német tengeri kereskedelmi vállalatok hangulata is meglehetősen borús. A hajózási ágazat konjunktúraindexe rövid időn belül 62 pontot esett! Tízből kilenc társaság aggódik az energiaárak alakulása miatt, háromnegyede az ezzel összefüggő alacsonyabb külföldi kereslet miatt, és több mint kétharmaduk a gazdasági környezet miatt.

7 ) Az egyik legnagyobb vegyipari konszern, a BASF szerint a helyzet egyre kritikusabb, jelenleg ott tart a cég, hogy olcsóbban jut hozzá a műtrágyához a tengerentúlról, mint amennyiért Európában elő tudja állítani. Ennek nagyon egyszerű oka van: a korábbi 20-25 helyett most 140 euróba kerül a gáz megawatt-óránként.

8 ) Berlin hivatalos becslése szerint Németország idei GDP növekedése másfél százalék alatt marad, az infláció 10 százalék körül alakul, és jövőre a gazdaság recesszióba fordul, a prognózis 0,2-0,4 százalékos növekedés 7,4 százalékos infláció mellett.

9 ) A PwC Deutschland tanulmánya szerint egyelőre nem látszik a kiút a válságból, az energiaárak normalizálódása legkorábban 2024-re várható, addigra viszont elindulhat az európai ipar nehezen visszafordítható „ipartalanodása”, különösen a fém- és gépgyártás, valamint a vegyipar területén. Európa versenyképességének búcsút mondhatunk.

10 ) Az energiaválsággal összefüggésben szakértői előrejelzések szerint jövőre 300 ezer német veszítheti el az állását.

A SZANKCIÓK TEHÁT IGENIS MŰKÖDNEK!
ÉS NEM GYŐZZÜK HANGSÚLYOZNI: A SZABADSÁGNAK ÁRA VAN.
SLAVA UKRAINI! 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét