Részeg lengyel zsoldosok erőszakoltak meg két ukrán lányt Mikolajevben – állítólag. Hogy a hír igaz-e, azt nagyon nehéz Magyarországról megállapítani. Persze, ha úgy kezdődne, „két orosz katona erőszakolt”, ez a kérdés fel sem vetődne, és a nyugatbarát sajtó címlapon hozná, megkérdőjelezhetetlen igazságként. Így viszont csak mi írunk róla. És nem azért, mert feltétlenül igaz, hanem azért, mert sajnos nagyon is hihető!

Hihető, mert a nemzetközi sajtóban imitt-amott eldugva számtalan történet jelent meg a Lengyelországba menekült ukránok kirablásáról, zaklatásáról, de arról is, hogy egy 49 éves férfit letartóztattak, miután megerőszakolt egy 19 éves lányt.

Hihető, mert Svédországban csak a szerencsén múlott a nyáron, hogy egy örebroi hostelben nem erőszakolták végig az ott elszállásolt egyedülálló ukrán nőket és a nekik segédkező önkénteseket, nem sokkal azt követően egyébként, hogy Ronebyben két tinédzser fiút támadtak meg az utcán.

Hihető, mert jogvédő szervezetek szerint a Szovjetunió összeomlása óta arányaiban amúgyis az ukrán nők vállnak leggyakrabban az emberkereskedelem és a szexuális kizsákmányolás áldozataivá – és mert nem gondoljuk, hogy az előbb felsoroltak kizárólag a „művelt Nyugaton” fordulnának elő.

Sőt, augusztus végén még a fősodoratú német sajtó is beszámolt az Ukrán állapotokról. A Tagesschau, a Deutsche Welle és a Spiegel riportjaiban megszólalnak maguk az idegenlégiósok is, akik – a felelősséget az ukrán parancsnokukra tolva – rablásokról és szexuális bántalmazásról mesélnek. Ezek szerint a visszafoglalt településeken nem egyszer teherautóra rakták a romok között talált értékeket, a nők közül pedig még az alakulatuknál szolgáló ápolók sem érezhették magukat biztonságban.

Retorzió nem volt.

És valami kísértetiesen hasonló jelenségről számolt be a Nemzetközi Terrorellenes Központ (ICCT) is, amely egy jelentésében azt írta, a mindkét fél részéről különösen Kelet-Ukrajnában elkövetett súlyos bűncselekmények kivizsgálatlanok maradtak.

Ezek után döntse el mindenki, jól döntöttünk-e, amikor elhatároztuk, hogy megírjuk: részeg lengyel zsoldosok erőszakoltak meg két ukrán lányt Mikolajevben, de Kijev utasítására, mondván az ügy árt a rezsim megítélésének, a nyomozást leállították – állítólag.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét