Az ukrán parlament új törvényt fogadott el a nemzeti kisebbségekről. Az előzőt, amit a magyar kormány élesen bírált, hatályon kívül helyezték – harsogja a Telex teljesen félrevezető módon. De az igazsághoz hozzá tartozik: a hibát ez esetben a távirati irodánál követték el.

A Verhovna Rada tegnap számos törvényt elfogadott, köztük jónéhány olyan jogszabályt is, amelyek az úgynevezett európai integrációs csomag részét képezik. E körbe tartozik a „nemzeti kisebbségekről (közösségekről)” szóló rövid, alig néhány oldalas norma, amely deklaráltan NEM a magyar kormány által élesen bírált nyelvtörvényt helyezi hatályon kívül, HANEM a csaknem két évtizeddel korábbi, 1992-es „nemzeti kisebbségekről (közösségekről)” szóló törvényt.

Az új jogszabály brüsszeli ihletésre tartalmaz egy felsorolást a nemzetiségek tagjait megillető jogokról, például a nyelvhasználatról is – amit az elődje is tartalmazott -, ugyanakkor kimondja, hogy ezeket a jogokat az alkotmánnyal és a külön törvényekben meghatározott módon lehet gyakorolni, a norma célja pedig a „nemzeti kisebbségek (közösségek)” integrációja az ukrán társadalomba.

Szó sincs tehát a botrányos nyelvtörvény eltörléséről. Az uniós jogharmonizáció eredményeként elfogadott új jogszabály csupán a Brüsszel által használt fogalmakat és általános jogelveket vezeti be Ukrajnában, ezek azonban rendkívül tág teret biztosítanak a nemzeti parlamenteknek. Elég csak a Benes-dekrétumokra gondolni, vagy arra utalni, hogy az Európai Parlament határozata, amely a Verhovna Rada által megalkotott új norma alapja, nagyon őszintén „az EU-ban élő kisebbségekre vonatkozó minimumszabályok” címet viseli.

Beszédes továbbá, hogy az új, „nemzeti kisebbségekről (közösségekről)” szóló törvénnyel egy napon fogadták el Kijevben a hazafiságról szóló törvényt is, amely kimondja, hogy Ukrajna az ukránok hazája és kötelezően előírja a hazafias nevelést. A jogszabály nem tiltja, hogy valaki magyarul vagy lengyelül beszéljen, de elvárja az illetőtől, hogy az anyanyelve, a vallása, a kulturális önazonossága ellenére ukránnak vallja magát – tehát a kisebbségi létet „divathóborttá” degradálja.

Ez Ukrajna igazi arca.

Előző cikkVidám hely Amerika: a belügy is tele van szélsőségesekkel
Következő cikkMagyarországgal ellentétben a baltiak bármit megtehetnek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét