Újabb 110 millió euróval támogatja meg Magyarország a boszniai Szerb Köztársaságot, a forintban körülbelül 45 milliárd forintos gyorssegélyt kedvező hitel formájában kapják meg – adta hírül a Szabad Európa. A 110 millió eurót tíz év alatt kell visszafizetni, egy év türelmi idővel és évi öt százalékos kamattal.

A boszniai Szerb Köztársaság vezetése nem titkolta, hogy korábbi hiteleik törlesztőrészleteire kell a pénz, és Zora Vidović pénzügyminiszter szerint ennek köszönhetően 2023-ban nem lesz gond a teljesítésekkel. A Szabad Európa megírta: idén ez már a második, helyi szinten nagyon jelentősnek számító magyar tőkeinjekció. Az idei őszi helyi választások előtt százmillió eurós (negyvenmilliárd forintos), hivatalosan gazdaságfejlesztési, vissza nem térítendő támogatást kapott Magyarországtól a boszniai szerb kormány.

Eddig a Szabad Európa által közölt tények, innentől jönnek a kérdések. Számunkra is. Az ugye ismert, hogy Magyarország és Szerbia, Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök között kiváló a kapcsolat, a két állam együttműködése olyan erős, mint talán még soha a történelem folyamán. S nyilván ez a jó kapcsolat is hozzájárul ahhoz, hogy segédkezet nyújtunk a boszniai Szerb Köztársaságnak.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy néhány hónapon belül egy százmillió eurós támogatás és egy 110 millió eurós kedvező gyorshitel több mint gesztus, főleg úgy, hogy az energiaválság, az európai uniós szankciók kedvezőtlen hatásai és a brüsszeli kivéreztető politika hazánkat is rendkívül rosszul érintette. Szerintetek miért vállal Magyarország ekkora áldozatot a boszniai Szerb Köztársaságért? Mi lehet az érdekes mentőakció hátterében?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét