Ha néhány nappal ezelőtt meg kellett volna mondanom, mi volt 2022 híre, akkor több dolog is eszembe juthatott volna, majd hosszas gondolkodás után valószínűleg azt mondtam volna: február 24-én Oroszország megkezdte különleges katonai műveletét Ukrajna ellen. Bár az akció az előzmények ismeretében nem volt akkora meglepetés, de mégis régen volt Európában ekkora méretű fegyveres konfliktus, főleg két ekkora állam, közte Oroszország részvételével.

Az élet azonban úgy hozta, hogy az esztendő végén érkezett meg az év híre, de talán ez lesz az évtized szenzációja is. Történt ugyanis, hogy az ukrán Azov ezred hivatalos látogatást tett Izraelben, ahol a kormány képviselőivel és az Izraeli Védelmi Erőkkel találkozott, hogy megvitassák az ukrajnai orosz inváziót – erről a The Jerusalem Post adott tájékoztatást. A küldöttséget Ilja Szamojlenko Azov-tiszt vezette, aki egyike volt azoknak a katonának, akik az Azovstal acélműben barikádozták el magukat, és végül megadták magukat az orosz csapatoknak.

A The Jerusalem Post azt írta, hogy amíg az Azov zászlóalj, az Azov ezred elődje erősen kötődött a neonáci és szélsőjobboldali szimbolizmushoz és ideológiákhoz, az Azov ezred ragaszkodik ahhoz, hogy nagyrészt megtisztította ezeket az elemeket az ezredből. Értitek! Nagyrészt. Ilja Szamojlenko is azt bizonygatta, hogy a zászlóalj megváltozott. – Az egység megtisztította magát a sötét múltjától. Az egyetlen radikalizmus, amelyet ma elfogadunk, az a radikális akaratunk, hogy megvédjük Ukrajnát – emelte ki.

Nos, ízlelgessük egy kicsit ezt a történetet! A korábban farkashorog jelképet használó – a második világháború alatt a 2. SS-páncéloshadosztály, a „Das Reich” viselte ezt az emblémát – Azov zászlóalja utódszervezete, az Azov ezred látogatott el Izraelbe. Az az Azov, amelynek katonái náci jelképeket használtak, tele voltak nemzetiszocialista tetoválásokkal, erről töménytelen kép, videóanyag látott napvilágot. De most azt mondják, ez az Azov nem az az Azov, mert nagyrészt megtisztultak. S kisrészt nem? Mégis mehettek Izraelbe? De ha már „nagyrészt” szakítottak a bűnös múlttal, akkor miért használják tovább az Azov nevet? Ez egy vicc, annak viszont nagyon durva.

Hogy a helyzet abszurditását megértsük, ez körülbelül olyan, mintha a Ku-Kluksz-Klan ellátogatna mondjuk a nigériai Lagosba, ahol tárt karokkal fogadnák őket. Elmondanák, hogy ők már nagyrészt hátuk mögött tudják a rasszizmust, és csak kicsit rühellik a feketéket. Erre a helyi nigériai elöljárók párás tekintettel tapsolnának, és a felek összeölelkeznének…
Gondolkodtam azon is, hogy úgy kezdem a cikket: szerintetek az öt állítás közül melyik igaz?

1. Kim Dzsongun megkeresztelkedett
2. Irak és Törökország megállapodott az önálló Kurdisztán megalapításáról
3. Kína örökre lemondott Tajvanról
4. Japán 77 év után megköszönte a Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadást
5. Az Azov Izraelbe látogatott

Nem vagyok biztos abban, hogy mindenki az ötödik pontot tippelte volna igaznak! S ez mégis igaz. Vagyis a dolog úgy áll, hogy a Nyugat kikiáltja nácinak a volt KGB-s Putyint, aki soha életében még egy aprócska utalást sem tett arra, hogy szimpatizálna a nemzetiszocialista eszmékkel. Nem csoda, rühelli a nácikat. A Nyugat ugyanakkor piedesztálra emeli a farkashorgos, szélsőséges Azov alakulatot, az egységet Izrael is vendégül látja. Ti tudjátok követni? Én nem.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét