Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok által bevezetett szankciók miatt Oroszország a nyugati országoktól alternatív piacokra irányítja át fémkivitelét – jelentette ki az Oroszhírek.hu közlése szerint Gyenyisz Manturov kereskedelmi miniszter. Moszkva a fémszállítások diverzifikálásának kiemelt területeiként Kínát, Törökországot, Délkelet-Ázsiát, az Oroszország vezette Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamait és a FÁK-országokat nevezte meg. Manturov szerint a kereskedelmi forgalom a latin-amerikai, afrikai és közel-keleti piacokra is összpontosulni fog.

A döntés messze nem jelképes jelentőségű, hiszen Oroszország jelentős fémtermelő és -exportőr. Az Institut Polytechnique de Paris szerint tavaly az ország a titántermelésben 13 százalékos, a nikkeltermelésben 11,2 százalékos, a platinában 10,5 százalékos, az alumíniumtermelésben 5,4 százalékos, a réztermelésben 4 százalékos és a kobalttermelésben 4,4 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett. Az autógyártásban használt ritka fém, a palládium világelső termelője pedig egyenesen Oroszország, amely 2021-ben a termelés 37 százalékát adta.

Nem mintha eddig lettek volna kétségeim afelől, hogy a nyugati szankciók mennyire teszik padlóra Oroszországot, de azt hiszem, Moszkva mostani intézkedései teljesen leleplezik az európai uniós döntéseket. Ha Oroszország tulajdonképpen magát „szankcionálja”, akkor aligha érzi meg durván az európai uniós embargókat. Ezek a szankciók egy dologra „jók”, hogy felszámolják Moszkva és Brüsszel kapcsolatait, amire utóbbi sokkal jobban rá van szorulva. S van egy rossz hírem Brüsszel számára, ha most minden lényegi gazdasági kapcsolat megszakad az Európai Unió és Oroszország között, annak hosszú távú hatása lesz. Hiába ér majd egyszer véget a háború, a kereskedelmet nem lehet egyik napról a másikra visszaépíteni. Részben nem lesz meg a bizalom hozzá, részben, mert Moszkvának nem lesz túlságosan sok szabad kapacitása. Persze ez csak akkor lenne érdekes, ha a brüsszeli vezetés az Európai Unió érdekeit nézné. Erről meg ugye szó nincs…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét