Három hete immár, hogy Pedro Castillot, Peru elnökét letartóztatták, ügyében azonban még midig nem látunk tisztán. A szélsőbaloldali politikus, aki hadat üzent a nemzetközi nagytőkének és a stratégiai javak, üzemek esetében államosításokat helyezett kilátásba, a kongresszus feloszlatására, új választások és egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívására készült, amikor a parlament bizalmatlansági indítványt nyújtott be ellene, és vád alá helyezte. A latin-amerikai ország esetében ez nem példa nélküli, egyik elődje, a jobboldali, populista Alberto Fujimori is hasonlóan járt.

Fujimorival szemben viszont Castillo letartóztatását egy különös látogatás előzte meg. Az amerikai nagykövetség közösségi oldalán megosztott kép tanúsága szerint egy nappal az impeachment és az elnök forradalmi beszéde előtt Lisa Kenna nagykövet a perui védelmi miniszterrel találkozott.

Kenna diplomataként újoncnak számít. Hivatalos életrajza szerint 2020-ban debütált, előtte pedig három évig a Külügyminisztérium tanácsadója volt és dolgozott a Pentagonban is. Karrierjét azonban a CIA-nál kezdte, ahol majdnem egy évtizeden át volt különleges ügynök. Arról, hogy miről egyeztetett Gustavo Bobbio Rosasszal, természetesen a védelmi tárca és a követség sem adott ki közleményt. Ugyanakkor tény, hogy a miniszter és az USA külképviselete az elsők között szólalt fel Pedro Castillo ellenében.

Különös egybeesés…

Előző cikkKönnyfakasztó, ami marad Ukrajnából
Következő cikkA tizedik “szankciós csomagot” már önmagára mérte ki Oroszország

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét