Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította a nyugati partnereket, hogy hagyjanak fel az Oroszország megváltoztatására irányuló kísérletekkel, és helyette teljesen szigeteljék el Oroszországot. A politikus olyanokat hablatyolt össze: számára most az a legfontosabb, hogy a partnereikben rögzítsék annak a megértését, hogy bármilyen hatalom is legyen Oroszországban, az ország lényegében nem fog megváltozni. – A mi feladatunk nem az, hogy egy orkból manót csináljunk, hanem hogy kioltsuk ezt az agressziót. Be kell őket lökni a határaik közé és bezárni – mondta az RBK Ukrajinának adott interjújában. Ez legalább olyan vad ötlet, mint az, hogy a hírek szerint egyes ukrán tisztviselők kizárnák Moszkvát az ENSZ Biztonsági Tanácsából…

Gondolkodtam azon, hogy Dmitro Kuleba döbbenetes nyilatkozatát kommentár nélkül hagyjam, mondván, minden mondata önmagáért beszél, de nem állom meg, hogy néhány gondolatot hozzáfűzzek. S most hagyjuk is azt, mekkora sansz van arra, hogy Ukrajna az orosz hadsereget az eredeti államhatárok közé lökje. Nagyobb esélyt látok arra, hogy a Zelenszkij-rezsimet elkergetik, minthogy Moszkva elbukja a háborút. De nem ez a hihetetlennek tűnő álmodozás akaszt ki, hanem az, hogy Kuleba külügyminiszterként mennyire nem érti a diplomácia lényegét. Egy háborút követő békekötés ugyanis csak úgy működhet, ha az a két vagy több résztvevő fél megelégedésére szolgál. Ha egy béke nem így köttetik, akkor a sértett fél általában erőgyűjtésre használja fel a fegyvernyugvást követő éveket, évtizedeket. Ez maximum akkor nincs így, ha a vesztes olyan szinten meggyengül, hogy képtelen lesz a visszavágásra, ez pedig ugye Oroszország esetében elképzelhetetlen.

Vagyis, amíg az ukránok a magas lóról beszélnek, és képtelenebbnél képtelenebb követelésekkel állnak elő, addig nem lesz béke. S ha mégis tető alá hoznának valamiféle megállapodást, akkor az nem béke lenne, csak fegyverszünet lenne valamennyi időre. Na persze, ha a kenyéradó gazda, a háttérhatalom ezt a retorikát követeli meg a színészelnökéktől, akkor minden világos. Márpedig a profit felülírja Ukrajna és főleg az ukrán emberek érdekeit!

Előző cikkGőzerővel dübörög az amerikai fegyverbiznisz
Következő cikkCumberbatch milliókat fizethet, mert egy őse ültetvényes volt

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét