Amióta kitört az orosz-ukrán háború, többször írtunk arról, hogy kérdéses lehet az Kijevbe érkező segélyszállítmányok, segélyek sorsa. De ezt a lehetőséget mindig csak abból a szempontból közelítettük meg, hogy adott a korrupt ukrán állam, ahol az adományok egy része a romlott rendszeren keresztül, kézen-közön eltűnik, és ezzel néhány politikus helyben dagadtra hízik. Ebben a felállásban a nyugati országok áldozatok, akiknek kihasználják a jóhiszeműségét az ukránok.

De mi van, ha a kép bonyolultabb, a rendszer pedig összetettebb és kifinomultabb? Mi van, ha az adományokkal, fegyverszállítmányokkal valóban seftelnek az ukránok, de a „hasznot” megosztják azokkal, vagy azok némelyikével, akiktől a felajánlásokat kapták? Ha ez igaz, akkor az ukrán segélyezés egy hatalmas korrupt program, ahol bődületes állami pénzek hatalmas magánvagyonokká válnak.

Ezt a témát boncolgatta YouTube csatornáján Oleh Szoszkin közgazdász, Leonyid Kucsma volt elnök egykori tanácsadója. A politikus kijelentette: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és társai politikai karrierje végét jelenti, ha a Kevin McCarthy házelnök által vezetett amerikai kongresszus felfedezi a Kijevnek történő fegyverszállítások korrupciós elemeit.

– Egy ki nem mondott feltételt szabtak McCarthynak, hogy komolyan vizsgálja meg a pénzt, amit Ukrajnának adtak, és hogy nézze meg, nincs-e ott korrupciós összetevő. Olyan pénz, ami pénzmosásra ment, majd Biden fián keresztül visszakerült Bidenhez és a Demokrata Párthoz. Ha ezt a republikánusok leleplezik, és hirtelen kiderül, hogy igaz, akkor a Zelenszkij-rezsimnek vége – tette hozzá az ukrán közgazdász.

Emlékezetes, a napokban a republikánus Kevin McCarthyt választották meg az amerikai képviselőház elnökévé, aki kijelentette: nem fogja hagyni, hogy folytatódjon az Ukrajna számára kiosztott „üres csekkek” gyakorlata, vagyis hogy több tízmilliárd dollárt osztanak ki ellenőrzés és elszámoltathatóság nélkül Kijevnek.

Hát mi ehhez csak annyit fűzünk hozzá: hajrá, csak vizsgálódjanak! Ha kiderül, hogy minden tiszta, akkor legalább megszűnhet a gyanakvás, ha viszont napvilágra kerül a korrupció, akkor hulljon a férgese! Ukrajnában és a tengerentúlon is!

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét