Biztosan láttátok már a hírt, amely szerint kudarcba fulladt a Virgin Orbit január 9-i missziója. A cél az volt, hogy egy módosított Boeing 747-es, a „Cosmic Girl” szárnya alól a világűrbe repítik a LauncherOne rakétát. Efféle akciót még nem hajtottak végre az Egyesült Királyság területéről, ezért politikai PR jelentősége is volt. A kudarc mellékterméke pedig egy rossz korszakot idéző képhamisítás.

Közismert, hogy a sztálini terror idején sorra radírozták ki a bukott elv- és harcostársak alakjait a történelmi tablók képeiről. Kamanyev volt – Kamanyev nincs. Most Boris Johnsonnal is valami hasonló történt.

Még kormányfő korában Grant Shappsszal, a kereskedelmi miniszterével látogatást tett a Virginnél. Az eseményről fotó is készült, amelyen eredetileg négyen láthatóak. Mindenki kedélyes, bíznak a techtörténeti sikerben. A felvétel meg is jelent a társaság oldalán.

A fotó elkészülte óta azonban néhány dolog megváltozott: Johnson megbukott; Shapps amolyan árulóként „túlélte” őt, most is miniszter a Sunak-kabinetben; a LauncherOne pedig egyelőre hasonló pályán mozog, mint a Konzervatív Párt népszerűsége: zuhanórepülésben.

De ez utóbbit nyilván nem lehetett előre tudni, és ahogy fentebb említettük, a Cosmic Girl felszállásának óriási hírértéke volt. Shapps ezért úgy gondolhatta, ő is részesülni szeretne belőle. Az indítás előtt posztolt is egy képet. Azt a képet!

Csak hát ki akar egy bukott miniszterelnökkel, új főnöke ellenlábasával pózolni? Ennek rendje és módja szerint a sajtósai leradírozták a fotóról Boris Johnsont, helyette maradtak a virginesek és a rakéta, amelyről két órával később kiderült, hogy csődöt mondott.

Mi, ha nem ez a zéró összegű játék? Johnson meg röhöghet a markába.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét