Az Ukrajnában a múlt hónapban elfogadott médiatörvény „rendszerszintű problémákat okozhat a demokrácia számára”, mivel jelentősen kiterjeszti a kormány ellenőrzését a sajtószabadság felett – hangsúlyozta a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) egy az országot elítélő nyilatkozatban. Anthony Bellanger, a szervezet főtitkára kifejtette: rendkívül aggasztja őket az ukrán kormánynak a médiával és az újságírókkal szembeni tekintélyelvű sodródása.

A nemzetközi szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új törvény széleskörű jogköröket biztosít Ukrajna médiafelügyeletének – az Országos Televíziós és Rádiós Műsorszolgáltatási Tanácsnak – az országos médiatér tényleges ellenőrzésére. Idézték az ukrán újságírók országot szövetségét, amely még december közepén arra figyelmeztetett, hogy ukrán médiát az elnöknek és a parlament által létrehozott testületnek rendelték alá. Egy másik újságíró-szövetség – az Ukrán Független Média Szakszervezet – január elején arra figyelmeztetett, hogy a törvény „teljes politikai és gazdasági függőségbe helyezi az ukrán médiát az ország elnökének személyes döntéseitől”, mivel lehetővé teszi az állam számára, hogy a szabályozó hatóság vagy bíróság döntése nélkül visszavonja a médiaengedélyeket. és betiltsa a médiatevékenységeket. Az IFJ főtitkára ezek hatására felszólította Kijevet, hogy vizsgálja felül a törvényt, és folytasson nyílt vitát az újságírói közösséggel. – Független újságírás nélkül nem létezhet demokrácia – tette hozzá Bellanger.

Ezek után nem is tudom, hogy sírjak vagy nevessek. Bellangernek csak most tűnt fel, hogy a kijevi rezsim demokratikus deficittel küzd? Amikor meghozták a helyi kisebbségeket sújtó nyelvtörvényt, amikor tömérdek kézifegyvert osztottak ki civil embereknek – ezek egy része ki tudja hová került –, vagy amikor betiltották az ellenzéki pártokat, akkor nem volt gond? Az sem volt probléma, amikor betiltották az egyik legnagyobb ellenzéki portált? Csak most aggódik a Nyugat a demokrácia miatt? Hát rögtön könnyesre nevetem magam… S még erre a Zelenszkij-re mondta a belga Guy Verhofstadt, a fogtündér, hogy inkább ő, mint Orbán? Ezt a végletesen antidemokratikus és korrupt országot akarja a Nyugat pénzelni, újjáépíteni, és bevenni az Európai Unióba? Hogy egy klasszikust idézzek: Egy frászt!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét