A címben feltett kérdésre természetesen „nem” a válasz, a ’90-es évek ikonikus filmje azonban tele van olyan érdekes utalással, amelyekből most összegyűjtöttünk párat.

Ha valaki nem ismerné a művet: az nagyvonalakban arról szól, hogy egy szovjet kapitány új, hangtalan üzemmódra is képes tengeralattjárójával disszidál. A Vörös Október a filmben a Typhoon 7 kódnevet kapja az amerikaiaktól. Nem véletlenül. A Typhoon-osztály létezik, és a világ hat legnagyobb, nukleáris meghajtású, ballisztikus rakétákat hordozó tengeralattjáróját jelöli; az orosz terminológiában ezek a 941-es tervszámú, Akula-osztályú tengeralattjárók. Az „igazi” Typhoon 7-es – persze „hernyótalpak” nélkül – egyébként csak a Szovjetunió összeomlása miatt nem készült el.

A „hernyótalpak” sem a fantázia szüleményei. Szakszerű elnevezésük: magneto-hidrodinamukus meghajtó (MHDD), egy olyan berendezés, amely (nagyon egyszerűen fogalmazva) az elektromosság, a mágnesesség és egy reagens, ez esetben a sós víz kölcsönhatását kihasználva hoz mozgásba valamit. Mivel nincsenek benne mozgó alkatrészek, szinte hangtalan, ami stratégiai előny egy tengeralattjáró számára, amit az ellenség hangradarral próbál lokalizálni. A módszer tényleg működik, a japánok 1991-ben sikeresen tesztelték, és 9 csomós sebességet értek el vele az e célból épített kísérleti hajójukkal, a Yamato-1-gyel. A „hernyótalpak” csak azért nem terjedtek még el, mert a működtetésük rettentő energiaigényes, az említett 9 csomós sebesség pedig alig több, mint egy vitorlás átlagos teljesítménye, bár egyes hírek szerint a kínai haditengerészet a közelmúltban mindkét területen áttörést ért el.

Végül érdemes megemlíteni azt a jelentet, amikor először kerül szóba, hogy Marko Ramius, a Vörös Október kapitánya át akar állni. A biztonsági tanács értekezletén valaki felteszi a kérdést: „Mégis hogyan, ez nem olyan, mint átrepülni egy MiG-gel.” A megjegyzés történelmi utalás Viktor Belenko szökésére. Belenko a szovjet légierő pilótája volt, aki egy gyakorlati repülés során motorhibát jelentett, levált a kötelékéből, és MiG-25-ösével átrepült Japánba. A gép, hasonlóan a kitalált tengeralattjáróhoz, kora legjobb elfogó-vadászrepülője volt, amit az amerikaiak ízekre szedtek, és több ezer darabban, bedobozolva küldtek vissza az oroszoknak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét