Putyin a modern Hitler, egész Oroszországot kockára tette ebben a háborúban, ez jól látható mindenki számára – ezt a mondatot Olekszij Danilovnak, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárának sikerült magából kipréselnie. Hogy nem szakadt rá a mennyezet?! Tehát rögzítsük, az ukránok Hitlerhez hasonlították Putyint. Tették mindezt a szélsőségesekkel teletűzdelt, nemcsak megtűrt, hanem példaként beállított Azovval, a katonáikra tetovált horogkeresztekkel, az alakulat jelképével, a farkashoroggal, újnáci zászlókkal a hátuk mögött. S akkor arról ne is beszéljünk, hogy a korábbi berlini nagykövet a náci tömeggyilkos Banderát dicsőítette, majd az utódja kiállt a lecserélt Andrij Melnyk mellett.

De hogy ez nemcsak elszigetelt jelenség, arról a közelmúltban ismét bizonyítékot kaptunk. Az ukrán parlament, a Verhovna Rada Bandera születésnapja alkalmából január elején kirakott egy képet Twitter-oldalára, amelyen Valerij Zaluzsnij, Ukrajna vezérkari főnöke látható. Mivel? Egy Bandera-képpel és néhány Bandera idézettel. S akkor még ki is írták a bejegyzéshez: „Folytatódik a harc az Orosz Birodalom ellen. Sztyepan Bandera utasításait pedig Valerij Zaluzsnij, a fegyveres erők vezérkari főnöke is tisztán érti.” Mellesleg Bandera születésének 114. évfordulóján több helyen is ünnepeltek ukrán nacionalista csoportok az országban, megemlékezésekkel, misézéssel, zászlós felvonulásokkal.

De van tovább is. Amikor Ukrajnában eldöntötték, hogy szabadulnak az orosz birodalmi örökség mítoszától, és köztereket neveznek át, akkor a cserelistán olyan, nácikkal szövetkező ukrán nacionalista vezetők is szerepeltek, mint Andrij Melnik vagy Jevhen Onacki. De az ukránok szerint Putyin a modern Hitler. Hát persze.
Ha azt hinnétek, hogy Danilov botrányos kijelentését nem lehet überelni, akkor tévedtek. Az ukrán védelmi miniszter ezt legalábbis megpróbálta. Olekszij Reznyikov a BBC-nek adott interjúban most azt találta mondani, hogy „Ukrajna gyakorlatilag már NATO-tag, még ha jogilag nem is tekinthető az atlanti szövetség tagjának”. Úgy fogalmazott: Ukrajnát de facto NATO-taggá teszi az, hogy megvan az ennek megfelelő fegyverzete, és e fegyvereket használni is tudja.

Értitek a magyarázatot? Én nem. De Reznyikov tudta még fokozni, és kijelentette: meggyőződése, hogy Ukrajna a közeljövőben jogilag is a NATO tagja lesz. Miniszter Úr! Emlékeztetném, hogy többek között éppen e rögeszme miatt indult el Oroszország különleges katonai művelete. Bár, aligha hiszem, hogy ez Kijevben bárkit is érdekel…

Előző cikkTényleg vadásztak a Vörös Októberre?
Következő cikkÉp ésszel felfogatatlan a pusztulás Ukrajnában

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét