Ukrajna közel sem áll olyan jól a háborúban, mint ahogy azt az amerikai kormány és a nyugati média sugallja – nem nem Putyin, Kadirov vagy éppen Medvegyev, hanem James G. Rickards befektetési bankár, a CIA volt stratégiai tanácsadója hangsúlyozta a Daily Reckoning nevű online portálon írt véleménycikkében. Szavai szerint „Ukrajna nem nyerésre, hanem vesztésre áll ebben a háborúban”. A volt CIA-s tanácsadó kiemelte: a „leghitelesebb hírszerzési adatok” alapján az ukránok körülbelül 8-10-szer annyi katonát veszítenek háborúban, mint az oroszok. A guru azt persze nem árulta el, hogy pontosan milyen hírszerzési adatokra alapozza állítását. James G. Rickards rámutatott arra, hogy szerinte ekkora veszteségarány nem fenntartható Ukrajna számára, és közben az oroszok újabb erősítést is kaptak, és kaphatnak még a jövőben is.
Hogy Ukrajna pontosan mekkora emberveszteséget szenved el a háborúban, azt lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni, ha mégis, akkor talán évekkel, évtizedekkel a békekötés után. De érdemes a CIA tanácsadó állítását kicsit boncolgatni. Az ukránok a gyakorlatilag napi szintű hadijelentésekben régóta azt mondják, hogy az oroszok több mint százezer katonát vesztettek, legutóbb már mintegy 115 ezer elesett ellenséges egyenruhásról írtak. Ha ezt vesszük alapul, akkor az ukránok már akár 1 millió katonát is elveszthettek a háborúban. De induljunk ki abból, hogy az ukránok által közölt orosz veszteséglista túlzó, de James G. Rickards igazat mond, akkor is eleshetett legalább 500 ezer sárga karszalagos egyenruhás. De még ha mind az ukrán vezetés, mind a CIA tanácsadó túloz, az ukrán elesett katonák száma akkor is százezres vagy több százezres lehet. S ez őrült szám, ami nagyságában már világháborús méreteket jelent. S a legszomorúbb, hogy az egész háború elkerülhető lett volna, ha nem lenne akkor a globális világhatalom profitéhsége, és a nemzetközi pénzvilág nem talált volna ehhez együttműködő vezetőket Ukrajnában!

1 hozzászólás

  1. Nem a haboru kezdete ota all fenn a sokszoros ukran emberveszteseg, sot az elejen az orosz vesztesegek voltak nagyobbak. De 6-7 szeres tuzersegi foleny, meg ha kevesbe pontos technikalval is dolgoznak, de azert megmutatkozik az eloero fogyasaban is. Az utobbi 1-2 honap egesz biztosan sokszoros ukran veszteseggel jart, sot a sokat dicsoitett elorenyomulasuk is tobbbszoros ukran veszteseggel jart. Ha az unio elnoke 100.000.- halottrol beszel, akkor az minimum a duplaja.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét