Ugye mindannyian emlékeztek rá, hogy mi előzte meg a tavaly február 24-én megkezdett különleges katonai műveletet? A háború megindulása előtti hetekben az orosz haderő folyamatosan hadgyakorlatozott az ukrán határ közelében. A változást csak az jelentette, hogy egyre több katona, fegyver és lőszer érkezett a térségbe, amit igyekeztek leplezni, többek között az egységek mozgatásával.

Oroszország és Belarusz ma közös légierőgyakorlatba kezdett. Minszk szerint a gyakorlatok védelmi célokat szolgálnak, ezt azzal igyekeztek bizonyítani, hogy amióta Moszkva tavaly februárban megkezdte a különleges katonai műveletet, Fehéroroszország számos hadgyakorlatot hajtott végre, mind egyedül, mind Moszkvával közösen. A Zelenszkij-rezsim és a globalisták viszont attól tartanak, hogy Oroszország a szövetségesével újabb szárazföldi offenzívát indíthat Kijev, Észak-Ukrajna elfoglalására.

Az idő majd megmutatja, kinek volt igaza, de egy biztos, az utóbbi hetekben egy sor vadászgép, helikopter és katonai szállító repülőgép érkezését jelentették Fehéroroszországba, csak vasárnap nyolc vadászgép és négy teherszállító repülőgép futott be, utóbbiak feltételezhetően lőszerrel megrakva. Jöttek emellett Belaruszba – különböző jelentések szerint – többek között tankok (például T80BV), páncélozott szállító harcjárművek, föld-levegő rakétarendszerek és más műszaki felszerelések. Belaruszt felfegyverezték Iszkander ballisztikus rakétákkal és Sz-400-as légvédelmi rendszerekkel is. Hivatalosan körülbelül 9 ezer orosz katona van Fehéroroszországban, a valóságban ki tudja, mennyi.

Ne felejtsük el azt sem, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter december elején Belaruszba érkezett, hogy megbeszéléseket folytasson fehérorosz kollégájával, Viktor Hreninnel. December 19-én – több év után először – Putyin elnök Fehéroroszországba látogatott, ezzel egyidejűleg orosz hadgyakorlat kezdődött Belaruszban. Egy hétre rá, december 27-én Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető egy 24 óra alatt kétszer is tárgyalt Szentpétervárott. Azt mondták, sok mindent át kellett tekinteni…

Múlt csütörtökön Fehéroroszországba látogatott Oleg Szaljukov, az orosz szárazföldi erők főparancsnoka, hogy ellenőrizze az országban állomásozó orosz csapatok készültségét. A látogatás előtt egy nappal Szaljukovot az ukrajnai invázió egyik parancsnokhelyettesévé nevezték ki. Az ukrajnai orosz erők parancsnoka Valerij Geraszimov vezérkari főnök lett. Az eddigi parancsnokot, Szurovikint pedig Geraszimov helyettesévé nevezték ki Szaljukov mellé. A hivatalos indoklás szerint a hadművelet parancsnoki szintjének emelése az elvégzendő feladatok körének bővülésével függ össze. Ezenkívül szorosabb együttműködést kell létrehozni a haderőnemek között, illetve javítani kell a támogatás minden típusának minőségét és a haderőcsoportok irányításának hatékonyságát is. Ugye ennyi minden szerintetek sem lehet a véletlen műve?!

Nagyjából két lehetséges forgatókönyv van. Az egyik, hogy a közeljövőben valóban újranyílik az északi front (Belarusszal vagy nélküle), és ennek az előkészületeit látjuk. A másik forgatókönyv, hogy a Donbászban és/vagy Zaporizzsja megyében indul átfogó orosz támadás, és az északi előkészületekkel csak erőket akarnak elvonni az ukrán hadseregtől délről és keletről. Persze lehet mindkettő egyszerre is igaz. Ki fog derülni hamarosan. Ti mire számítotok?

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét