Az ukránok több mint 95 százaléka biztos abban, hogy országa meg fogja nyerni az Oroszország elleni háborút – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet friss tanulmányából. Sőt, a megkérdezettek közel kétharmada arra számít, hogy a győzelem még ez év vége előtt bekövetkezik. A Telegraph azt írta, hogy a tanulmány az ukránok erős morálját tükrözi az orosz katonai kudarcok után.

Na már most, először is legyek azonnal toronyház tetején villámhárító, ha húszból tizenkilenc ukrán biztos a győzelemben. Ez egész egyszerűen képtelenség. Hogy miért? Ukrajnában él körülbelül tízmillió orosz ajkú ember, őket vegyük le, legyünk engedékenyek. Akkor marad 33,8 millió ember, és akkor nagyvonalúan eltekintettünk a többi kisebbségtől. Ha azt vesszük, hogy a fennmaradó lakosságban húszból tizenkilenc ember optimista, akkor alig 1,7 millió lenne pesszimista. De akkor miért van körülbelül 8 millió ukrán menekült Európában? Főleg, hogy a jelentős részük annyira bízik a sikerben, hogy egészen Nyugat-Európáig ment, és ott várja be a végső győzelmet. Hát persze.

Van még egy érdekes kérdés. Hogyan készült a felmérés? Kiket kérdeztek meg? Ez már csak azért is érdekes felvetés, mert Ukrajnában hol van áram, hol nincs. Hol működnek a telefonok, hol nem. S mellesleg érdekes kérdés az is, hogy megkeresték a megszállt területek lakosságát is, vagy róluk már lemondtak? Van egy olyan érzésem, hogy az ukrán társadalom meglehetősen szűk rétege vett részt ebben a felmérésben, leginkább Kijev központjában érdeklődhettek, talán csak a kormányzati épületekben… Azt hiszem, ezt a felmérési eredményt nagyon túltolták az ukránok. A kicsit sem hihető tartományba. Talán, ha 50 százalékot mondtak volna…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét