Egyre több európai érzi úgy, hogy az USA és az EU kapcsolata egyenetlen, magyarul Washington csak kihasznál minket. A Global Times Research Center 14 országra kiterjedő reprezentatív kutatása szerint a válaszadók 39 százaléka véli úgy, hogy Amerika dominálja a kétoldalú kapcsolatokat; harmada elégedetlen országuk Washingtonhoz fűződő viszonyával, közel negyede pedig nagyobb függetlenséget szeretne.

Nem meglepő módon a felmérésbe bevont államok közül Lengyelországban abszolút többséget élvez az Amerika-barátság (60 százalék), ugyanakkor a NATO-tag Törökországban csak a lakosság harmada (34 százalék) szimpatizál az USA-val.

A felmérésből az is kiderül, hogy a résztvevők 26 százaléka ostobaságnak tartja, hogy az európai országok az Egyesült Államokat követve szankciókat vetettek ki Oroszországra, közel ugyanennyien pedig úgy látják, mindez kényszer hatására történt.

Az eredmény nem meglepő, ha abból indulunk ki, hogy az euróövezet éves inflációs rátája 2022 novemberében 10,1 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 4,9 százalékkal. Az Európai Unió éves pénzromlása pedig 11,1 százalék lett, míg 2021 novemberében 5,2 százalék volt.

Ehhez képest az USA-ban a tavalyi 7 százalékos infláció 6,5 százalékra mérséklődött idén, vagyis Amerika voltaképpen egy kicsit „nyert”, az EU pedig óriásit bukott. Az unió gazdasága is lehangoló teljesítményt nyújtott a 0,3 százalékos GDP növekedéssel, miközben az USA gazdasága 2 százalékkal bővült.

Vég nélkül lehetne még sorolni az adatokat, és valamennyi azt mutatja, hogy az Egyesült Államok alig vesztett valamit rajtuk, sőt még nyert is a szankciókon. Az unióról ugyanez nem mondható el.

És egyelőre a megoldás sem látszik.

Berlin például a közelmúltban bejelentette, hogy az orosz gáz kiváltására 15 éves szerződést kötött Katarral. Az Öböl-ország LNG-t szállít majd Németországba – legkorábban 2026-tól, ha a bunsbütteli tározó elkészül. A történetnek viszont két szépséghibája is van: 1) mi lesz addig? 2) a lekötött évi 2 millió tonna mindössze 4 százalékát fedezi a német igényeknek. Bomba üzlet, akárcsak az, hogy az USA-tól is túlárazva vesszük a cseppfolyósított gázt.

Szomorú tényként állapítható meg, hogy a háborúnak Ukrajna után az EU lehet a legnagyobb vesztese, és ezt az emberek is egyre jobban érzik.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét