Egyetlen olyan politikai erőnek sem lesz maradása Ukrajnában, amely „oroszbarátként” vagy a béke, a barátság és az északkeleti szomszédunkkal való bármiféle együttműködés támogatójaként pozícionálja magát – szögezte le Ruszlán Stefáncsuk, a Verhovna Rada elnöke egy interjúban. A Zelenszkij-párti politikus többek között arról beszélt, hogy a közelmúltban újabb öt képviselőt fosztottak meg a mandátumuktól, ezzel 2022. február 24-e óta összesen tizenhatot.

Kitért továbbá arra, hogy a politikai tisztogatások során eddig nem vizsgálták a pártok és politikusok 2014 és 2022 közötti magatartását, de a jövőben ez változhat. Első sorban azok érezhetik veszélyben magukat, akik egykor a Régiók Pártjának tagjai voltak.

Ukrajnában tehát egyre nagyobb méreteket ölt a demokrácia, akarom mondani: a boszorkányüldözés.

Talán többetek hallott már róla, hogy a háború kitörése (vagy kiszélesedése) óta Volodimir Zelenszkij számos ellenzéki pártot betiltatott: Viktor Medvedcsuk Ellenzéki Platformját, a Derzsavát, a Baloldali Ellenzéket, a Násit, az Ellenzéki Blokkot, a Progresszív Szocialista Pártot, a Szocialista Pártot, a Balos Uniót, a Volodimir Szaldo Blokkot és a Sarij Pártját.

Stefáncsuk azt is megemlíti az interjújában, hogy a hajtóvadászatnak gátat szab az ukrán alaptörvény 81. szakasza, amely korlátozza a mandátumtól való megfosztás lehetőségét, de keresik a lehetőségeket.

Ennek kapcsán meg kell jegyezni, hogy Volodimir Zelenszkij egyik első intézkedése 2019. augusztus 19-én az alkotmánymódosítás kezdeményezése volt. Vajon miért akarta a színész-elnök kiszélesíteni a leszámolás lehetőségét? Már akkor arra készült, hogy az ellenzék betiltásával lényegében egyeduralomra tör? És miért hallgat(ott) az EU, az EBESZ és a többi nemzetközi szervezet, amely máskülönben a liberális demokrácia őrének szerepében tetszeleg?

Nagyon úgy tűnik, hogy a „nép szolgája” kezdettől fogva diktátori babérokról álmodott, és a háború megadta számára a lehetőséget, hogy valóra váltsa álmát, hiszen a rendkívüli jogrend idején nem tarthatóak választások, így minden kilőtt ellenzéki képviselővel és betiltott párttal Volodimir Zelenszkij az egyeduralomhoz közelít.

Előző cikkKezd elege lenni az európaiaknak az USA-ból és a szankciókból
Következő cikkEltávolítják az ukránok a magyar zászlókat

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét