Az Egyesült Államok további szankciókat vezet be a Wagner-csoport orosz katonai magáncég ellen, amely az orosz hadsereget segíti az ukrajnai háborúban, közölte pénteken a Fehér Ház. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője elmondta, hogy az amerikai pénzügyminisztérium jelentős nemzetközi bűnszervezetnek minősíti a Wagner-csoportot – olvashattuk pár napja a 444-en.

Washington hozzáállása több szempontból is képmutató. A Wikipédia adatai szerint a legtöbb „magánhadsereg” amerikai. Legalább másfél tucat van belőlük, és a szolgálataikat az állam is rendszeresen igénybe vette, illetve veszi. A Custer Battles, a Triple Canopy és a Vinnell Corporation is megfordult Irakban. De szerződésben álltak például a brit Aegis Defence Services-zel is, amely Irakban és Afganisztánban egyaránt dolgozott a külügyminisztérium megbízásából.

A Wagner-csoport előtt a leghíresebb zsoldos alakulat a – szintén amerikai – Blackwater Company volt. Hosszú időn keresztül semmiféle akadályt nem gördítettek a működésük elé. Sőt, a kormány, de valószínűleg a CIA és az NSA is a „megrendelőik” közé tartozott. Harcoltak többek között Afganisztánban, Irakban, Jemenben és Szudánban. Valamint bérgyilkos küldetéseket hajtottak végre az Obama-adminisztráció megbízásából.

A Putyin szakácsának csúfolt Jevgenyij Prigozsin által alapított Wagner Csoport 2014-ben jött létre Szentpétervárott; első éles bevetései Szíriában voltak, ahol az amerikaiakkal együttműködve küzdöttek az Iszlám Állam ellen. Akkoriban fel sem merült, hogy bűnszervezetté nyilvánítsák őket.

Most Ukrajnában harcolnak, és kiemelkedő szerepük van abban, hogy megkezdődött Bahmut körbezárása. Más magánkatonai vállalatokkal szemben kiemelkedő a felszereltségük, gyakorlatilag minden fegyvernemmel rendelkeznek, még légierejük is van. A Wagner állománya nyugati becslések szerint meghaladja az 50 ezer főt. Ha hinni lehet a szóbeszédnek, a volt katonákon kívül fegyencekkel egészítették ki a keretet, és hasonlóan a francia idegenlégióhoz, az amnesztia ígéretével toboroznak az orosz javító-nevelő táborokban és börtönökben.

A wagneriták kétségtelenül kegyetlen és magas harcértékkel rendelkező katonák, de nem bűnözők – legalábbis a hadi jog értelmében. És nem szélsőségesek, ellentétben például az ukrán Azov ezreddel, amelynek tagjai náci jelképekkel vonulgattak a háború eszkalálódása előtt, fő küldetésüknek pedig a „felsőbbrendű”, ukrán „faj” védelmét és az „ukrán élettér” megtisztítását tekintették, tekintik.

Ráadásul az USA soha nem válogatott, ha a saját érdekei érvényesítéséről volt szó: támogatta a fasiszta kontrákat Nicaraguában, a tömeggyilkos Pinochetet Chilében és az iszlám fundamentalista mudzsahedint, amely a szekuláris afgán kormány megdöntését tűzte ki célul. Kétségtelen, a Wagner Csoport nem a szentek közössége, de nemzetközi bűnszervezetnek nyilvánítani több mint túlzás – nettó politika.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét