Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, továbbá hat miniszterhelyettes és öt megyei kormányzó ment a levesbe kedden Ukrajnában. Köztük van Vjacseszlav Sapovalov is, aki a honvédelmi tárcánál a beszerzésekért felelt, és állítólag vastagon fogott a tolla, azaz megcsapta a korrupció szele, ami tehát mégsem ült el novemberben, jóllehet Volodimir Zelenszkij korábban ezt állította.

Sokat elárul a kijevi rezsimről, hogy az ország történetének egyik legvéresebb háborújában képesek a hadsereg ellátásán nyerészkedni. A szemük előtt pedig egy ennél is nagyobb üzlet lehetősége lebeg.

A színész-elnök december 28-án jelentette ki, hogy Ukrajna újjáépítése a legnagyobb európai gazdasági projekt lesz, egyúttal felszólította a Verhovna Rada képviselőit: dolgozzanak ki olyan törvényeket, amelyek vonzani fogják a vállalkozókat és a beruházókat.

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról például az iraki háborút követő helyreállítás, illetve az azt övező botrányok alapján nyerhetünk képet. A CNN 2005-ben, vagyis mindössze két évvel az amerikai invázió után már arról számolt be, hogy csaknem 9 milliárd dollárnak veszett nyoma, azaz mai árfolyamon számolva több mint 3200 milliárd forintot emésztett fel a korrupció.

A vállalkozóbarát környezet a közel-keleti ország esetében azt jelentette, hogy a külföldi cégekre nem vonatkozott a helyi jog, így még könnyebben lophattak és vesztegethettek meg iraki tisztségviselőket.

Nehéz elképzelni, hogy Ukrajnában más lesz a helyzet, és nem csak azért, mert 2021-ben a 180 auditált ország közül a 122. helyen állt a Transparency International korrupciós listáján – hanem azért is, mert az átlátható, „kifehérített” ukrán gazdasághoz sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nagyvállalatainak nem fűződik igazi érdeke.

Zavarosban ugyanis mindig könnyebb halászni, erről Hunter Biden vagy Eva Kaili biztosan sokat tudna mesélni.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét