Még meg sem száradt a nyál azoknak a nyugati politikusoknak a szája szélén, akik fröcsögve bejelentették, hogy Leopard 2-es és M1A1 Abrams tankokat adnak Ukrajnának, a Zelenszkij-rezsim máris a világ tudtára adta: többet akar. Az ukrán védelmi minisztérium egyik tanácsadója a The Hill című amerikai lapnak az mondta: az ukrán kormányzat bízik benne, hogy idővel amerikai gyártmányú F–16-os vadászgépeket is kapnak az oroszok elleni háborúhoz. Jurij Szak kifejtette: most, hogy a harckocsiknál sikerült elérni az áttörést, a modern vadászrepülők lesznek a következő eszközök, amelyeket megpróbálnak beszerezni.

A tanácsadó a Reuters hírügynökségnek is nyilatkozott a témában, nekik úgy fogalmazott: ha megkapják a gépeket, akkor azokkal óriási előnyük lesz a csatatéren, és azt is hozzátette, hogy nemcsak F–16-osokat, hanem más, negyedik generációs gépeket is szeretnének beszerezni. Hozzátette azt is: az utóbbi hónapokban végül minden olyan eszközt megkaptak, amelyet először a nyugatiak nem akartak átadni nekik.

Jurij Szak maga leplezte az elmúlt közel egy év folyamatát: „először nem akartak nehéztüzérséget adni, aztán mégis adtak. Nem akartak HIMARS-rakétarendszereket adni, aztán mégis adtak. Nem akartak harckocsikat adni, most harckocsikat adnak nekünk. A nukleáris fegyverektől eltekintve nincs olyan eszköz, amelyet ne kaphatnánk meg.”

S akárhogy nézzük, Jurij Szaknak sajnos igaza van, az ukránok előbb-utóbb mindent megkapnak, amit kérnek. Legalábbis eddig így volt, kérdés, meddig tart ki a Nyugat lendülete, és mire mennek a fegyverözönnel Kijevben!

Az ukránok viselkedéséről, hozzáállásáról Az öreg halász és nagyravágyó felesége mese jut eszembe. Az ismert történet szerint a halász felesége a kunyhóból indulva mindig többre és többre vágyott, és végül pápa, más változat szerint a világ úrnője akart lenni. A mese szerint ekkor a kívánságokat addig teljesítő ponty akkor annyira megharagudott, hogy visszaváltoztatta halásszá a férfit, és a feleségével visszakerültek a kunyhóba. Nem tudom, az ukránok története miként zárul majd, de az biztos, hogy a köszönetet és a hálát annyira ismerik, mint a halász felesége. Ő pórul járt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét