Véget kell vetni a külföldi csapatok illegális állomásoztatásának és az ország természeti erőforrásainak külföldi csapatok általi kifosztásának Szíriában – szögezte le a múlt héten Kína állandó ENSZ-képviselőjének helyettese. Dai Bing többek között arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok megszállása alatt lévő területekről csak idén januárban 53 tankernyi olajat csempésztek át Haszakah tartományból a szomszédos Irak amerikai támaszpontjaira. A konvojokról felvételek is készültek.

A diplomata egyúttal azt követelte: „az érintett országok haladéktalanul és teljeskörűen szüntessék meg a Szíria elleni egyoldalú szankciókat.”

Peking felháborodása nem alaptalan és nem is példa nélküli. Két éve Irakban kiderült, hogy az ország 2003-as megszállása óta az USA 150 milliárd dollár értékű olajat lopott el. Az ügyről személyesen Barhám Száleh elnök számolt be, és a fősodratú média, például a CNN is többször tudósított róla.

De említésre méltó az is, hogy Washington inváziója után több tízezer iraki műtárgy tűnt el a legyőzött ország múzeumaiból, köztük a Warkai Nő, Mezopotámia több mint 5000 éves „Mona Lisája”. A felbecsülhetetlen értékű alkotás végül szerencsére megkerült. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban akadtak rá a vámhivatal nyomozói, akik az elmúlt két évtized során több mint 15 ezer iraki régiséget találtak az USA-ban.

Természetesen nem állítjuk, hogy valamennyit amerikai katonák vagy az Egyesült Államok megszálló hadserege által fedezett bűnözők csempészték ki a közel-keleti országból. Az viszont tény, hogy a körülményektől függetlenül az USA rablóháborúkat folytat, illetve folytatott Afganisztánban, Irakban és Szíriában a nemzetközi terrorizmus (amelynek nagymértékben saját szűklátókörű politikája az okozója) elleni küzdelem égisze alatt.

És különösen szomorú, hogy az ENSZ nem tesz semmit. A kínai Dai Bing felszólalása épp úgy pusztába kiáltott szó, mint pár éve az irakiaké volt, akik szintén hangot adtak tiltakozásuknak az amerikai lopás és elnyomás miatt.

De hát a történelmet végtére a győztesek írják, és az erősebb kutya b…ik – különösen, hogyha hegemón szerepben van.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét