Ukrajnának szisztematikusan meg kell gyengítenie Oroszországot, amihez szükséges lenne az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozás – erről beszélt Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője az Ukrajinszka Pravda tudósítása szerint. Budanov nem tudja elképzelni Ukrajna és Oroszország jövőbeli kapcsolatát, szerinte el kell felejteni a posztszovjet időszakot, „ami egy szörnyű rémálom volt”. Végül az ukrán politikus beszélt arról is, hogy valamilyen formában ellenőrizniük kell a háború utáni új Orosz Föderációt, hogy soha többé ne fordulhasson elő, ami Ukrajnával történt.

Nem könnyű Budanov gondolatait komolyan venni, így nehéz érdemben bármit is mondani az ukrán politikus vágyálmairól. Az, hogy ő egy új Orosz Föderációról beszél, amelyet ráadásul még ellenőrizni is akar, az leginkább tragikomikus. Ukrajna egyelőre ott tart, hogy egyre kevésbé képes az orosz haderőt feltartóztatni, a frontvonalak megtartásához pedig siralmas kényszersorozásokkal szereznek új katonákat. El lehet képzelni, hogy ezek az emberek mekkora elszántsággal mennek ki a frontra… Amint lehet, bizonyára megpróbálnak majd kereket oldani. Az ukrán veszteségek minden szempontból borzalmas méreteket öltenek, győzelemről beszélni inkább nevetséges, mint bátor dolog. A helyzet most úgy áll: ahhoz is kisebb fajta csoda kell, hogy a totális vereséget elkerüljék.
De őszintén szólva nem is Budanov ábrándozása zavar a legjobban, azzal csak magát járatja le. Ami igazából bosszant, az a NATO-tagság újbóli emlegetése, amiért részben Oroszország elindította a különleges katonai műveletet Ukrajnában. Közel egy évvel a háború kirobbanása után NATO-csatlakozást emlegetni azt jelenti, hogy Budanov korlátolt vagy direkt provokálja az oroszokat. Ukrajna ezért már eddig is brutálisan súlyos árat fizetett. Nem volt elég?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét