Több millió dolláros csalással vádolták meg a kijevi adóhatóság vezetőjét, miután razziát tartottak négy ingatlanja egyikében – erről számolt be a The Guardian. Az ukrán állami nyomozó hivatal közleményében azt írta: a kijevi adóhatóság megbízott vezetője más tagokkal együtt visszaélt a hatalmával és hivatali helyzetével. Állításuk szerint a nő életmódja nem felelt meg a fővárosi adóhivatal vezetőjeként bejelentett jövedelmének.

Ebben hatalmas igazság lehet, mert a nőnek három lakása van összesen egymillió dollár értékben, és egy csaknem 200 ezer dollárt érő háza Kijev melletti. Továbbá két autóval is rendelkezik, amelyek összértéke 150 ezer dollár. Ugyanakkor a sofőrjéről is kiderült, hogy egy 100 ezer dolláros autó van a nevén, miközben egy évi jövedelme 8 ezer dollár. A nyomozók a házkutatás alatt 158 ezer dollárt, 530 ezer hrivnyát és 2200 eurónak megfelelő készpénzt találtak.

Egyes hírek szerint ráadásul nemcsak a kijevi adóhatóság vezetőjét és annak körét kapcsolták le, de házkutatást rendeltek el Ihor Kolomojszki és Vadim Stolar oligarcháknál is. Ezen túl az ukrán vámhivatal vezetését is menesztették. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál szerint a kijevi adóhivatalhoz kapcsolódó tisztségviselők közel 30 milliárd hrivnya (csaknem 300 milliárd forint!!!) értékben követtek el visszaéléseket.

A folyamat azonban már a múlt héten megindult: csak múlt kedden tíz vezető tisztviselő mondott le. Köztük volt Zelenszkij egyik fontos tanácsadója, négy miniszter és öt tartományi kormányzó is.

Az első távozó Kirilo Timosenko volt, Zelenszkij hivatalának vezetőhelyettese, aki fontos szervezője volt a belpolitikának, és korábban a színészelnök választási kampányának is egyik kulcsfigurája volt. Őt azzal vádolták meg tényfeltáró újságírók, hogy számtalan sportkocsit halmozott fel a háború alatt.

A védelmi miniszter helyettese, Vjacseszlav Shapovalov is kénytelen volt távozni: őt azzal vádolták meg, hogy nevetségesen magas áron vásárolt élelmiszert az ukrán hadseregnek egy relatíve ismeretlen cégtől. Olekszij Reznikov védelmi minisztert szintén ezért kritizálták. De távozott még Zaporozsija, illetve Herszon kormányzója is.

Az infrastruktúráért felelős miniszterhelyettest, Vaszil Lozinszkijt pedig szombaton le is tartóztatták, mert a vád szerint elfogadott 350 ezer dollár, tehát nagyjából 125 millió forint kenőpénzt azért, hogy túlárazott áramgenerátorokat vásároljon.

Nem értem mi történik Ukrajnában, hiszen az elszánt színészelnök, Volodimir Zelenszkij már tavaly novemberben azt közölte: az országban nincs korrupció, és nem is lesz. A jelek arra utalnak, hogy Ukrajnában volt, van, és lesz is korrupció. Sőt, Ukrajna és annak apparátusa maga a korrupció. A helyzetet látva az az ember érzése, hogy ha Ukrajnában felszámolnák a korrupciót az olyan, mintha lecsapolnák egy ember vérét. A nélkül nincs élet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét