A Human Rights Watch nevű jogvédő szervezet arra kérte Ukrajnát: vizsgálják ki, hogy valóban használt-e az ukrán hadsereg olyan aknákat, amelyek a civil lakosságot is veszélyeztethették – erről az Index.hu számolt be. A hírportál kifejtette: a jogvédő szervezet tavaly három jelentést is készített arról, hogy az ukrán hadsereg több ezer rakétával kilőtt, kis méretű gyalogsági aknát használt, többek közt Izjum városának visszafoglalásakor is. A hírek szerint ezeknek az aknáknak civilek is áldozatul estek, sőt, néhol még most is veszélyt jelentenek a polgári lakosságra.

A szervezet Izjum környékén tavaly ősszel egy alapos vizsgálatot is lefolytatott. Több mint száz embert kérdeztek meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy legalább kilenc területen elhelyezték ezeket az aknákat. Mint megjegyezték: a robbanószereket az orosz hadsereg pozícióinak közelében telepítették le, de az aknák így is legalább tizenegy civil halálát okozták Izjumnál. A Human Rights Watch szerint az aknák használata amiatt is nemzetközi jogsértésnek minősül, hogy az eszköz nem tud különbséget tenni a civilek és a katonai célpontok közt, tehát mindenkire veszélyes.

Hát igen, ez a sokadig eset, amikor arra derül fény, hogy az ukránok hátán sincsenek angyalszárnyak és a fejükön sincs glória! S milyen érdekes, ha egy eltévedt orosz tüzérségi lövedék vagy egy az ukrán légvédelem által hatástalanított rakéta civil ingatlanra hull, és meghal néhány ember – ami persze tragikus és szörnyű –, akkor az áldozatokkal tele van a sajtó. De ha az ukránok tiltott aknái – mint az Index írta, legalább tizenegy – civil halálát okozzák, akkor senki nem  problémázik. Nem jajdul bele a globalista sajtó, és nem sikoltoznak a nyugati politikusok azonnali vizsgálatot sürgetve, sőt, utóbbiak talán éppen most döntenek arról, hogy további fegyvereket küldenek Ukrajnába. Hányingert keltő ez a hozzáállás, és azt hiszem, nemcsak nekem!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét