Az Ukrán Fegyveres Erők Legfelsőbb Parancsnoksága személyzeti osztályának vezetője, Roman Horbacs bejelentette, hogy a kijevi rezsim megkezdi a fogyatékkal élők hadtámogató szolgálatra történő besorozását. Az ukrán Telegram-csatornák tanúsága szerint a zöldhályog, de még a kézfejek hiánya sem feltétlenül kizáró ok.

Bevallom, először Hans Christian Andersen féllábú ólomkatonája jutott eszembe a hírről, de a hús-vér embereket látva, akik Volodimir Zelenszkij cinizmusának áldozatai, elszorult a szívem.

A hadtámogató szolgálat első sorban persze a hátországban végzett munkát jelent: irodisták, takarítók, technikusok és krumplihámozók lesznek azokból, akiket most elvisznek. A döntés ugyanakkor arra utal, hogy az ukrán vezetés elszánta magát a totális háborúra.

„Totaler Krieg – Kürzester Krieg”, azaz a totális háború rövidebb háború – harsogta 1943-ban Josef Goebbels a berlini Sportpalastban. De a valóság mást mutatott: a német vezetés intézkedései két évvel elnyújtották a világégést és megsokszorozták az áldozatok számát és a pusztítás mértékét.

Talán túlzónak tűnik a párhuzam, és csak remélni tudom, hogy tévedek, ám a jelek egyelőre nem ezt mutatják. Kijev először a tartalékosokat mozgósította, majd a hadköteles felnőtt, férfi lakosság körében indította meg a sorozást. Aztán összeírták a nőket. A Bekezdéseken is írtunk róla, hogy a tavaly júniusi döntés értelmében akár az is előfordulhat, hogy 20 hét után, a gyermekágy mellől rángatják el és vezénylik a frontra a kismamákat.

A „hurráoptimista” propaganda ellenére tehát komoly lehet a baj az ukrán fegyveres erőknél. A hadtámogató szolgálatot teljesítő egészséges férfiakat és nőket a lövészárkokba küldik, a helyüket pedig fogyatékkal élők veszik át. De mi lesz, ha ez sem elég? Viszik a nyugdíjasokat és a kamaszokat, ahogy Németországban történt? Kínzó és nem alaptalan kérdések ezek.

Az ukrán társadalom pedig elgondolkodhatna végre azon, hogy mekkora áldozatot kíván még hozni egy korrupt és sovén rezsim hatalmi céljai érdekében, és hogy nem lenne-e jobb a béke útjára lépni, akkor is, ha ez az évtizedeken át elnyomott kisebbségek függetlenedésével jár!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét