Szeretném emlékeztetni a londoni vezetést: ennek a forgatókönyvnek a megvalósítása további, még súlyosabb vérontást eredményez és az ő lelkiismeretükön szárad majd a helyzet fokozó eszkalációjának minden katonai-politikai következménye, ami az európai kontinenst és az egész világot sújtani fogja – közölte Oroszország Egyesült Királyság béli nagykövetsége arra válaszul, hogy Rishi Sunak miniszterelnök utasította a honvédelmi tárcát: vizsgálják meg, milyen repülőgépekkel tudnák a britek a kijevi rezsimet támogatni.

Egyelőre arról nincs szó, hogy F-15-ösöket vagy F-16-osokat adnak az uránoknak. Ennek a jelen körülmények között nem is biztos, hogy lenne értelme, mivel Ukrajna nem rendelkezik megfelelő repülőterekkel az üzemeltetésükhöz, és ezzel Kijevnek is tisztában kell lennie. Akkor miért követelőznek egyre gyakrabban és hangosabban?

Az első lehetőség az, hogy direkt „túlkérik” magukat, hogyha F15-ösöket és F-16-osokoat nem is, de más típusú hadi repülőket legalább kapjanak. Olyan ez, mint amikor egy gyerek földhöz veri magát a játékboltban a 100 ezer forintos LEGO halálcsillagért, hogy „akkor legalább ezt” alapon megkapja a 20 ezer forintos X-szárnyút.

Persze, az sem zárható ki, hogy Ukrajna nem a saját területéről akarja üzemeltetni a repülőket, és a megfelelő pillanatban – ha titokban még nem tették meg – kérnek hozzájuk NATO-támaszpontokat is. Ezek közül több is van, ahonnan nem csak a kelet-ukrán front, de az Oroszország 2014-es határain belüli területek is elérhetőek. Nem véletlen tehát Moszkva aggodalma és sarkos válasza a brit miniszterelnök puha ígéretére, miszerint megvizsgálják a lehetőségeket.

Bármelyik verzió is igaz a kettő közül, a kijevi rezsim a háború kezdete óta igyekszik mindent elkövetni annak érdekében, hogy háborúba rántsa a NATO-t Oroszország ellenében, sok nyugati politikust pedig láthatóan nem érdekli mivel járna az a világra nézve.

Gondolom, úgy vannak vele, hogy az oroszok fogják előbb félrerántani a kormányt.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét