A német gazdasági és védelmi minisztérium közösen jelentette be Berlinben, hogy legfeljebb 178 Leopard 1A5 alapharckocsi exportját engedélyezik Ukrajnába. Ez ugyan jóval nagyobb szám, mint amiről korábban szó esett, de semmiképpen nem okozhat minőségi ugrást az ukrán hadsereg harckocsi állományában, hiszen olyan páncélosokról van szó, amelyeket a Bundeswehr már 20 évvel ezelőtt leselejtezett.

A Leopard 1-esek fegyvergyárakban és csarnokokban állnak, és kétséges, hogy mennyi lesz hadrafogható közülük. Minden a “szükséges javítási munkáktól” függ – olvasható a német sajtóhírekben. A Rheinmetall fegyvergyártó cég bejelentette, hogy idén legfeljebb 25 Leopard 1-est küld Ukrajnába. A Spiegel információi szerint a szövetségi kormány az elmúlt hónapokban diszkréten tárgyalt a védelmi iparral a Leopard 1 harckocsikról szóló megállapodásról. A Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft mintegy 90, évek óta ott tárolt Leopard 1 modellt készít fel Ukrajnában való használatra. A harckocsik másik fele állítólag Olaszországból származik.

Boris Pistorius védelmi miniszter egy meglepetésszerű ukrajnai látogatása során korábban azt mondta, hogy az országnak több mint 100 Leopard 1A5-öt kellene kapnia. A tervek szerint több lépésben szállítják a háborús térségbe a panzereket: idén nyárra 20-25, év végére 80 harckocsi érkezhet és a cél az, hogy 2024 első vagy második negyedévében több mint 100 Leopard 1-es jusson Ukrajnába. A Rheinmetall vezérigazgatója Armin Papperger még óvatosabban fogalmazott, szerinte az idei 25 darabon túl 2024 végére szállíthatják le a Rheinmetall további 88 harckocsiját.

Ebből is látszik, hogy a nyilatkozatok szintjén Ukrajnát minden eszközzel támogató egyes nyugati államok, mint például Németország, nem szívesen adja át a korszerű harci eszközeit, inkább kihasználja a lehetőséget, hogy a raktárakban porosodó elavult fegyverzetét leselejtezze. Egy biztos: a háború menetét ezek a matuzsálemek nem fogják elbillenteni az ukránok javára.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét