Korlátozta a SpaceX űripari vállalat az ukrán hadsereg hozzáférését a Starlink műholdas rendszerhez, miután egyes hírek szerint a szolgáltatást harci drónok irányítására is felhasználták – jelentette a BBC brit közszolgálati hírtelevízó a vállalat elnökére hivatkozva. Előzőleg a döntést Gwynne Shotwell Washingtonban jelentette be, és jóllehet nem részletezte a korlátozás jellegét, elmondta, hogy a Starlink által biztosított technológiát eredetileg sosem offenzív célokra szánták, a megállapodás elsősorban humanitárius célokat szolgált. Mindazonáltal hozzátette: elfogadták, hogy az ukrán hadsereg is igénybe veszi a rendszert kommunikációs célokra.

– A technikát viszont az ukrán erők az orosz hadállások elleni dróntámadásokra is felhasználták, ez pedig ellenkezik a vállalat és Kijev között született megállapodással – jelentette ki újságíróknak. Múlt héten közzétett Twitter-üzenetében Elon Musk maga is leszögezte: nem fogják engedni, hogy az ukrán csapatok nagy hatótávolságú dróncsapásokat hajtsanak végre a technológia segítségével.

Azt hiszem, ezzel Ukrajna abba a hibába esett, hogy többet akart annál, mint amit megkaphatott, de így ahhoz sem jut majd hozzá, amihez eddig megvolt a lehetősége. Már csak az a kérdés, Musk kivel van pontosan?! Talán az egyik legellentmondásosabb amerikai figura, kicsit az az ember érzése, hogy egyszer ide, másszor oda játszik. Csak bele ne szédüljön, mert attól könnyen padlóra kerülhet!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét