Volodimir Zelenszkij kormányának és nyugati barátainak meg kellene ragadnia az alkalmat, hogy eredményes tárgyalásokat folytassanak a háború befejezése és Ukrajna semleges státuszának garantálása érdekében, nehogy az ország végül megsemmisítő vereséget szenvedjen – erről írt Ted Galen Carpenter a The American Conservative című lapban megjelent cikkében. A szerző kijelentette: valószínűtlennek tartja, hogy Ukrajna győzelmet arat az Oroszország elleni háborúban. Hangsúlyozta, hogy ha nincs masszív, közvetlen NATO katonai beavatkozás Ukrajna érdekében, akkor a konfliktus inkább az amerikai polgárháború mintáját követi, és egy hosszú, felőrlő, rendkívül véres konfliktus végén orosz győzelem következik.

Ted Galen Carpenter hangsúlyozta: helytelen az Egyesült Államok és az egész NATO Ukrajna végső győzelmével kapcsolatos optimizmus. Ezt többek között azzal indokolta, hogy „Oroszország hadserege sokkal nagyobb, mint Ukrajnáé, és Oroszország teljes lakossága több mint háromszor akkora, mint Ukrajnáé. Vagyis, Oroszország könnyebben és hosszabb ideig képes elviselni az iszonyatos veszteségeket, mint Ukrajna.”

– Kijev őszi offenzívája után Oroszország elsődleges célja az újabb területek meghódítása helyett Ukrajna infrastruktúrájának, különösen az ország elektromos és kommunikációs hálózatainak szétzúzására helyeződött a légi- és rakétacsapások megugrásával. Ennek néhány hónap alatt észrevehető hatása van – fogalmazott a cikk szerzője. Hozzátette: Oroszország a kezdetekhez képest jobban megszervezte a védelmét is, így az ukránok csak nagy veszteségek árán próbálkozhatnak meg ellentámadással. Kiemelte azonban, hogy a nyugati sajtó kevés figyelmet szentel az ukrán katonai kudarcoknak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét