A Katargate legfrissebb fejleményei kapcsán eszembe jutott a régi vicces mondás: „korrupció az, amiből engem kihagynak.” Nagyjából ez a gondolkodásmód jellemző az Európai Parlament azon képviselőire is, akik az elmúlt években rugalmasan értelmezték a beszámolási kötelezettségüket és elfelejtették jelenteni, hogy különböző ajándékokat fogadtak el, például a Perzsa-öbölben található Katartól.

A Transparency International EU brüsszeli székhelyű civil szervezete adta közre, hogy összeszámolta, az EP legkevesebb 53 képviselője sértette meg a magatartási kódexet azzal, hogy késve számolt be a kapott ajándékokról. Az európai parlamenti képviselők memóriája – a korrupciós botrány után – megélénkült, és azóta sietve próbálják bepótolni lemaradásukat, sorra jelentik be ajándék utazásaikat, amiket a többi között éppen a Perzsa-öböl menti országtól kaptak.

A Katargate kirobbanása előtt, a teljes parlamenti ciklusban, tehát 2019-től összesen 321 nyilatkozatot nyújtottak be az uniós bürokraták, a botrány azonban hirtelen javított a képviselők emlékezőképességén, csak az utóbbi két hónapban 103 nyilatkozat érkezett be. Egy-egy egzotikus túra a sivatagi homokra varázsolt futurisztikus üvegpaloták világába, a fullos kiszolgálást nyújtó tengerparti luxushotelekben ejtőzés, homárt majszolva és hűsítő koktélokat szürcsölve persze csupán aprópénz, semmiség az Eva Kaili balos EP-alelnök bőröndjében megtalált 600 ezer euróhoz képest. Azt viszont megmutatja, hogy milyen pitiáner alakok, kilóra megvehető, a hazájukban rég levitézlett „politikusok” képviselik közel félmilliárdnyi európai ember érdekeit.

Valójában az derült ki, ami eddig is nyilvánvaló volt, hogy ezek a brüsszeli bürokraták nem az európai érdekeket képviselik, hanem mindig azokét, akik éppen fizetnek nekik némi borravalót, vagy akár nagyobb összegeket is. Az árulás mértéke általában egyenesen arányos a kifizetett júdáspénz nagyságával, ezért borítékolható, hogy – pestiesen szólva – volt és van az a pénz, amiért az unió egyes vezetői akár a kontinens egészének alapvető érdekeit is feláldozzák egy másik nagyhatalom, vagy a globális háttérhatalom zsoldjában.

Nem lenne meglepő, ha egyszer kiderülne, hogy mennyi dollár gurult a tengeren túlról az óhazába, konkrétan Brüsszelbe, amiért hajlandó az unió vezérkara tönkre tenni Európa gazdaságát az esztelen szankciókkal Oroszország ellen.

Előző cikkTíz mondat az agresszióról, amivel Oroszországot vádolják
Következő cikkCsak az égiek menthetnek meg a világégéstől

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét