Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke legutóbbi videóüzenetében bejelentette, hogy megállapodást írtak alá a Hágában felállítandó Agressziós Bűnüldözési Nemzetközi Központ létrehozásáról. Szerinte Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója „kimondhatatlan szenvedéseket” okozott, és a Nyugatnak mindent meg kell tennie azért, hogy az elkövetőket bíróság elé állítsa.
Ursula von der Leyen arról is beszélt, hogy kínzások egyértelmű jeleit vették észre, továbbá civilek elleni rossz bánásmódét; szexuális erőszakot és gyors kivégzéseket követtek el az orosz erők, akik az ő megfogalmazása szerint „még a gyerekeket sem kímélték”.

Hát akkor szokás szerint nézzük pontokba szedve:

  1. Nem vitatom, hogy az orosz katonák – mint minden háborúban minden hadsereg egyenruhásai – tesznek törvénybe ütköző dolgokat. Azt is hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy legalábbis én, a magam részéről, erőteljes kritikával kezelném az ukránok állításait. Számtalanszor előfordult már a háború alatt, hogy Kijev „tényeiről” később kiderült: azok nem történtek meg, vagy nem úgy történtek meg.
  2. Fogadjuk el, hogy az orosz csapatok egyes egységei, katonái valóban követtek el háborús bűnöket. S az ukránok nem? (A kérdés költői, mert erre is számos példa volt.) S ha azt is elfogadjuk igaznak, hogy a kijevi vezetés alatt álló erőkhöz is köthetőek háborús bűnök, akkor azokat is keményen kivizsgálják majd? Vagy az ukránoknak szabad törvénytelen eszközökhöz nyúlni, csak az oroszoknak nem?
  3. S akkor még egy pillanatra maradjunk az oroszok által esetlegesen elkövetett háborús bűnöknél, és tegyük fel azt is, hogy még az elkövetőket is sikerül beazonosítani. Mit fognak tenni? Elmennek majd Moszkvába, Szentpétervárra vagy éppen Volgográdba, és megpróbálják őrizetbe venni a feltételezett tetteseket? Na azt azért megnézem…

Maradjunk annyiban, hogy Ursula von der Leyen bejelentését és az általa megnevezett gittegyletet annyira lehet komolyan venni, mint mindent, ami Brüsszelből indul. Bolond lukból bolond szél fúj!

Előző cikkLegyen már vége Ukrajnában a vérontásnak!
Következő cikkTrump azonnal elhozná a békét Ukrajnában

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét