Már meghaladja a tizenötezret azoknak a hadköteles férfiaknak a száma, akik a háború kitörése óta eltelt időszakban törvénytelen módon kísérelték meg a külföldre jutást – írja az Unian. Andrij Demcsenko, az Ukrán Állami Határőrszolgálat szóvivője egy sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy az ukrán határőrök eddig több mint 11 ezer, zöldhatáron átjutni próbálkozót fogtak el. A hadköteles korú férfiak leggyakrabban a román és a moldáv határszakaszon próbálkoznak ezzel a módszerrel. Közölte azt is, hogy 4100-an a határállomásokon különféle trükkökkel, hamis iratokkal próbálták becsapni a hatóságot. A legtöbb ilyen jellegű próbálkozást az ukrán–magyar és az ukrán–lengyel határátkelőkön akadályozták meg.


Na, akkor most az ukrán kommunikációt fordítsuk le magyarra. Lehet, hogy létezik egy tizenötezres szám, de ennek nem nagy jelentősége van. Hogy miért? Pontokba szedve leírom.

  1. A hadköteles korú ukrán férfiak nagy része már akkor átjött a határon – február 24-et követően –, amikor még legálisan meg lehetett tenniük. Az ő számuk, korábbi becslések szerint, talán százezrekre tehető.
  2. A hatóságok előtt nyilvánvalóan csak azoknak a száma lehet ismert, akik megpróbáltak átmenni a zöld határon vagy megbuktak valamelyik határállomáson. Akik ugyanis sikerrel jártak, azokról, gondolom, nincs tudomásuk. Bár Ukrajnában bármi megtörténhet.
  3. Honnan tudjuk, hogy a hatóságnál valóban ez a tizenötezres szám létezik? Mi van ha a szám nagyobb vagy kisebb? Szerintem bármi lehet, és annak ellenkezője is.

Egy a lényeg, nagyon sok hadköteles férfi elmenekült a háború elől Ukrajnából. Sokkal, de sokkal többen, mint tizenötezren.

Előző cikkFegyverkezési versenyt provokál az USA
Következő cikkAz oroszellenes szankciókkal a kínaiakat is sikerült elűzni Svájcból

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét