A fagyos alpesi szél sem képes lehűteni a svájci bankárok kedélyeit, akiknek azért fő most a feje, mert az uniós szankciók és a Brüsszel által támogatott rablópolitika miatt sorra vonják vissza tőlük a megbízásaikat a potens kínai pénzemberek – derült ki a Finacial Times cikkéből.

Az Európán kívüli világ milliomosai, milliárdosai számára a kontinensünk a kiszámíthatóság, a jogbiztonság – Svájc mindezek mellett pedig a diszkréciója és pártatlansága miatt volt vonzó. De, ami volt, elmúlt. Mint tudjátok, az EU számos büntetőintézkedést fogadott el az ukrán válság tavaly februári eszkalációja óta az orosz állammal és a Kreml-közeli oligarcháknak kikiáltott vállalkozókkal szemben. Ezek közé tartozik utóbbiak számláinak befagyasztása, adott esetben a vagyonelkobzásuk is.

„Nem csak meglepett, egyenesen sokkolt minket, hogy feladtuk a függetlenségünket. Statisztikai bizonyítékaim vannak rá, hogy több száz potenciális ügyfél, aki számlát akart nyitni nálunk, most visszavonta a kérelmét” – nyilatkozta egy svájci bankház ázsiai ügyfelekkel foglalkozó részlegének vezetője. Az igazgató arra utalt, hogy a külső nyomásnak engedve végül az alpesi ország is beadta a derekát, és elkezdte vegzálni az EU listáján szereplő orosz ügyfeleit.

Sokan attól tartanak, hogy ha Bern nem lép egyet hátra, és int be az uniónak és az USA-nak, nem csak az új, de a már meglévő ázsiai ügyfelektől is elesnek. Erre utalt egy másik bankár, aki arra panaszkodott, hogy a már számlával rendelkező kínai kuncsaftjai is egyfolytában hívogatják, és azt kérdezgetik: biztonságban van-e Svájcban a pénzük, és ha igen, meddig?

Svájc szempontjából egyáltalán nem mindegy, évente hány új számlát nyitnak, kik nyitnak, mennyi pénzt parkoltatnak a bankjaikban és mennyi befektetést intéznek azokon keresztül, az ország GDP-jének 10 százaléka ugyanis a bankszektorból származik! Érdemes továbbá megjegyezni, hogy az Egyesült Arab Emírségek régóta készül egy „olaj utáni” világra, ezért tudatosan fejleszti bankrendszerét. A cél világos, azt szeretnék, hogy Dubai legyen a következő Zürich. És a Nyugat kamikáze politikájának köszönhetően ez a cél egyre elérhetőbbnek tűnik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét