Mintha csak egy másodosztályú maffia filmet néznénk: a Biden-adminisztráció fogta magát és megfenyegette a TikTok kínai tulajdonosait, mondván, ha nem adják el az üzletrészüket, azzal az alkalmazásuk amerikai betiltását kockáztatják – derült ki a The Wall Street Journal (WSJ) riportjából. A TikToknak több mint 100 millió felhasználója van az Egyesült Államokban, így nagy érvágás lenne a cégnek, ha kitiltanák a tengerentúli piacról. A Fehér Ház egy gyönyörű logikai salto mortale-t, azaz halálugrást bemutatva azzal magyarázta a zsarolást, hogy a program talán képes lehet továbbítani a telefonunkon lévő adatokat a kínai kormánynak.

Ha nem értitek, megnyugtatunk titeket, nem bennetek van a hiba. Bidenék tényleg azt állítják, hogy ha a kínai tulajdonosok eladják a cégüket, akkor az esetlegesen, de nem bizonyított módon kémkedésre is használható app egycsapásra kóser lesz. A TikToknál is okozott némi fejtörést, hogy ezt vajon hogyan is gondolják Washingtonban?

A vállalat szóvivője, Brook Oberwetter meg is jegyezte a Reuters kérdésére: „ha valóban a nemzetbiztonság fokozott védelme a cél, akkor a megoldás nem az elidegenítés: a tulajdonosváltás ugyanis önmagában nem érinti az adatforgalmat vagy a külső hozzáférést.” Ezek után jelezte, a korábbi kritikákra válaszul az elmúlt években 1,5 milliárd dollárt költöttek adatvédelmi intézkedésekre és fejlesztésekre, de készek további erőfeszítéseket tenni, például az adatkezelés és -továbbítás ellenőrzését az amerikaiak számára is elfogadható erős és független harmadik félre bízni.

Nem túl meglepő módon sem a Pénzügyminisztérium, sem a Fehér Ház nem volt hajlandó válaszolni a WSJ és a Reuters kérdéseire. „Csak az ügyvédem jelenlétében vagyok hajlandó megszólalni” – szokták mondani a bűnügyi filmekben a lebukott bűnözők.

Az ügy roppantul kínos és nem csak azért, mert annyira ostoba az érvelés, mintha a Green Peace azt állítaná: ha a Volkswagen tulajdonosai kiszállnak a konszernből és eladják az üzletrészüket, mondjuk nekik, akkor a diesel autók károsanyagkibocsátása egy csapásra megszűnik. Nem, hanem azért is, mert alapjaiban kérdőjelezi meg a szabad világ és a kapitalizmus rendjét. Hogyan bízzon meg bárki az amerikaiakban, ha a polgári társadalom alapját, a magántulajdon szentségét fenyegetik? Aki ilyet tesz, attól akár még egy tenger alatti gázvezeték felrobbantása is kitelik…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét