Hatalmas segítséget nyújt az IMF Ukrajnának – ezzel a címmel jelent meg cikk az Index.hu oldalon. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) közölte, hogy a megállapodás értelmében négy év alatt összesen 15,6 milliárd dollár kölcsönt adnak az országnak. Hozzátették, hogy az egyezséget még a Valutaalap vezetőségének jóvá kell hagynia, de ez a The Guardian szerint a következő hetekben megtörténhet. A 15,6 milliárd dolláros összeggel ez lehet az eddigi legnagyobb kölcsön, amelyet az IMF egy hadviselő országnak ad. A programhoz az előző héten az IMF-nek egy belső szabályozást is módosítania kellett, mivel annak értelmében nem adhattak volna kölcsönt olyan országnak, ahol nagy a bizonytalanság.

Az IMF egyik tisztviselője azt írta: a csomag célja az, hogy Ukrajna megőrizze a gazdasági és pénzügyi stabilitást a háború közepette is, hogy a későbbiekben fizetni tudják az adósságaikat, és hogy segítsék az ország újraépítését a háború utáni időszakban, „az EU-csatlakozáshoz közeledve”.

Az Al Dzsazíra hírportál pedig azzal egészítette ki a célt: a hitelcsomaggal még több támogatást lehet megszerezni azáltal, hogy megnyugtatja a szövetségeseket, hogy Ukrajna erős gazdaságpolitikát folytat.

Na akkor jöjjenek részletek, amelyekben rejlik az ördög.

  1. Az IMF és a segítség szavak egymás mellé írva nagyjából úgy néznek ki, mintha arról értekeznénk, hogy miként lehet benzinnel tüzet oltani. Ha az IMF ekkora kölcsönt ad, az nem segítség, hanem béklyó hosszú évtizedekre, talán örökre. Ukrajna ebből a szorításból csak akkor szabadul, ha az oroszok az egész országot megszállják. Erre pedig gondolom, nem vágynak.
  2. Ez a megjegyzés különösen tetszik: a kölcsön „megnyugtatja a szövetségeseket, hogy Ukrajna erős gazdaságpolitikát folytat”. Hogy mi? Egy ekkora kölcsön szükségessége nem erős gazdaságpolitikáról árulkodik, hanem éppen az ellenkezőjéről. Vagyis az ukránok akkora bajban lehetnek, hogy az IMF-mentőöv nélkül talán be is csődölhetnének. S ez megnyugtatja a szövetségeseket? Aligha!
  3. Még egy érdekes mondat: „A programhoz az IMF-nek egy belső szabályozást is módosítania kellett, mivel annak értelmében nem adhattak volna kölcsönt olyan országnak, ahol nagy a bizonytalanság.” Ha nagy a bizonytalanság, akkor hol van az erős gazdaságpolitika? Ennyire hülyének néznek mindenkit?
  4. S még egy megjegyzés a kölcsön megtérüléséről. Ha az IMF ekkora kölcsönt ad, nyilván szeretné is viszontlátni a pénzét. Ehhez viszont az kell, hogy Zelenszkij vagy legalább a köre maradjon a hatalomban, ennek viszont előfeltétele, hogy az ukránok ne veszítsék el a háborút. Vagyis a harcokat folytatni kell, és ukrán szempontból eredményeket kellene elérni. Ezért is nyilatkozhatta a napokban John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, hogy Washington határozottan ellenzi az Oroszország és Ukrajna közötti tűzszünetet, és a jelenlegi helyzetben „elfogadhatatlannak” nevezett minden békekezdeményezést. Nyilván, mert jelen helyzetben az Ukrajna mögött álló globalisták nem diktálhatnának feltételeket.
  5. Azaz, a ráadás: Ha mindkét fél így emeli a tétet, akkor az a végére hatalmasra duzzad. Hogyan lehet majd így elkerülni a konfliktus kiszélesedését és az atomháborút? Rossz előérzetünk van…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét