Legalább 411 milliárd dollárra (149 ezer milliárd forintra) lesz szükség Ukrajna újjáépítéséhez az ukrán kormány, a Világbank és az Európai Bizottság közzétett közös jelentése szerint. Ez az összeg brutálisan nagy, megfelel Ukrajna becsült tavalyi bruttó hazai terméke (GDP) 2,6-szorosának.

Az elkövetkező évtizedre előrevetített összeg a jelentés szerint magában foglalja az inflációt, a piaci körülményeket, illetve a biztosítási díjakat is. Erre az évre vonatkozó, elsőbbséget élvező újjáépítési költségek legalább 14 milliárd dollárt (5 ezer milliárd forint) tesznek ki. Ezek esetében olyan szükségletek fedezéséről van szó, mint az energiaszolgáltatás, a lakások, a kritikus, illetve szociális infrastruktúra, valamint az alapvető szolgáltatások helyreállítása. – A károk és helyreállítási költségek kimutatása egyelőre nem tartalmazza az infrastruktúra, lakások és vállalkozások elvesztését a megszállt területeken – közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

A dokumentum szerint a több mint egy éve tartó háború már legalább 135 milliárd dolláros (49 ezer milliárd forint) anyagi kárt okozott Ukrajnának. A legsúlyosabban a lakhatási (38 százalék), a közlekedési (26 százalék) és az energetikai (8 százalék) ágazat érintett. Az ország pénzügyi veszteségei 290 milliárd dollárt (105 ezer milliárd forint) tettek ki. Ukrajna GDP-je a dokumentum szerint 2022-ben 29,2 százalékkal zsugorodott, miközben a szegénység szintje 5,5 százalékról 24,1 százalékra emelkedett.

Megszokhattátok már, hogy egy-egy nyilatkozatot, információt hosszan véleményezünk, ez a hír azonban annyira beszédes, hogy nem igazán igényel kommentárt. Csak egy kérdés van bennem: Megérte? Megérte fél Ukrajnát elpusztítani, Európát a leépülés útjára lökni azért, hogy az oroszoknak egy kicsit másképpen, nehézségek árán legyen jó, a globalisták pedig örömükben dörzsöljék a markukat? Nem lett volna jobb Moszkva érdekeit látványosan nem lesöpörve, békében élni a medve mellett? Volodimir Zelenszkij! Tényleg megérte? S hol van még a vége?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét