Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának egyik Twitteren közzétett jelentése arról szól, hogy a Wagner 2022 őszén kezdett orosz rabokat toborozni, akiknek hat hónapi szolgálatért cserébe a büntetésük elengedését ígérték. – Bár a besorozott foglyok körülbelül fele valószínűleg meghalt vagy megsebesült, az Oroszországból érkező bizonyítékok alapján arra lehet következtetni, hogy a Wagner betartja az ígéretét, és elengedi a foglyokat. A szabadon engedett katonák egy igazolást is kapnak arról, hogy Putyin rendelete értelmében engedték el őket – áll a jelentésben. A brit védelmi minisztérium felhívta a figyelmet, hogy az alapvetően erőszakos bűncselekmények miatt elítélt, a háború miatt traumákat szerzett bűnözők jelentős kihívások elé fogják állítani az orosz társadalmat.

Nos, a háború alatt az oroszok – érthetően – sohasem adtak arról tájékoztatást, hogy a Wagnerhez valóban csatlakoztak-e elítéltek, és ha igen, akkor mennyien. Arról pedig végképp nem közöltek információt, hogy milyen súlyú büntetéssel szerződtettek rabokat a Wagnerbe.

A józan ész azt diktálja, hogy az ítéletek két végpont között szóródhatnak. Egy pszichopata tömeggyilkosra ugyanis nem ildomos egyenruhát adni, mert egy őrült adott esetben a sajátjait is célba veheti, és nagy eséllyel semmilyen parancsot nem teljesít. Lehet, hogy egy ilyen bolond életben sem akar maradni. Akit pedig enyhébb törvénysértésért néhány hónapos, esetleg éves szabadságvesztésre ítéltek, az aligha akarja a donbászi pokolban megváltani a szabadságát, inkább kivárja azt a rácsok mögött. Vagyis olyan szabaduló, korábban elsősorban erőszakos bűncselekményekért elítélt rabokról lehet szó, akiknek csalogató volt a szabadságuk fegyveres megváltása, de nem őrültek. Ebből a szempontból valóban kihívást jelenthet, ha több ezren nagyjából egyszerre fejezik be a frontszolgálatot, és jelennek meg otthon, főleg, hogy komoly – testi és lelki – sebeket is szerezhettek a háborúban. Otthonról nem hiányoztak, a Wagnerből annál inkább fognak.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét