Hónapok óta tart az öldöklő harc Artemivszkért (a várost az ukránok Bahmutnak nevezik), régóta a térségben folynak a legvéresebb a küzdelmek a Donbászban. Eleinte az orosz csapatok, a Wagner magánhadsereg alakulataival az élen, csak közelítettek a településhez.

A híradások először arról szóltak, hogy Moszkva csapatai éppen mely községeket foglalják el a térségben, majd idővel – miután északról és délről körbezárták a szebb napjaiban jó hetvenezer lakosú várost, megkezdődött a harc a településért. A kommunikáció mindkét oldalon sziklaszilárd volt, Ukrajna egyértelművé tette, hogy nem adja fel a várost, és minden áron megvédi Artemivszkot, míg az oroszok közölték, hogy beveszik a települést, majd nyomulnak tovább nyugatra Kramatorszk és Szlavjanszk felé.

Az azóta eltelt hetekben szinte naponta olvastam mindkét oldal hadijelentéseit. Az ukránok mindennap elmondták, hogy aznap nyolcvan, kilencven vagy éppen száz támadást vertek vissza, miközben az oroszok arról számoltak be, hogy mely utcákat, épületeket vagy éppen gyárat foglalták el. Az ukránoknak fájdalom, az utóbbiakat megerősítették az amerikai Institute for the Study of War térképei is. Vagyis lehet, hogy az ukránok sok támadást visszavertek, de ezek szerint nem mindet, az oroszok pedig így is haladtak előre.

Az ukrán abszurd kommunikációra Olekszandr Szirkszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnokának videónyilatkozata tette fel a koronát. Az ukrán generális azt mondta, hogy a parancsnokaival olyan tervekről állapodtak meg, amelyeknek a harctéren látható eredményei lesznek, a térképek ugyanakkor ezt nem fogják megmutatni. – A mai naptól kezdve a fő feladatunk az ellenség túlerőinek kimerítése és súlyos veszteségek okozása. Ez megteremti a szükséges feltételeket ahhoz, hogy segítsük az ukrán föld felszabadítását és felgyorsítsuk győzelmünket – mondta még Szirkszkij a keleti fronton tette látogatása során.

Hát nem tudom, ha ukrán katona lennénk, mennyire hatnának rám motiválóan a generális szavai. Aligha kockáztatnám szívesen az életemet, pláne áldoznám fel magam azért, hogy az oroszokat ezzel majd jól kifárasztjuk. Az oroszokat ugyanis erőből talán le lehet győzni, de kifárasztani aligha. És ezért az egyértelmű leckéért sok ezer ukránnak kell meghalnia…

Előző cikkTényleg muszáj lesz elpusztítani a világot?
Következő cikkKi a gonosz és mit kell megvédeni az orosz-ukrán háborúban?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét