Robbanás történ vasárnap este a szentpétervári Street Food Bar No. 1. étteremben, ahol éppen a „Cyberfront Z” elnevezésű programsorozat keretében Vlagyimir Tatarszkij tartott író-olvasó találkozót. Tatarszkij az orosz nyelvterületen közismert blogger, „háborús influenszer” volt, aki rendszeresen tudósított a Donbasszból, ahol nem csak újságíróként, hanem a két szakadár népköztársaság önkénteseként is megfordult az utóbbi években.

A hírek szerint mielőtt belekezdett volna előadásába, egy nő lépett oda hozzá ajándékával, valamilyen szoborral, aztán helyet foglalt a hátsó sorok egyikében, hogy „páholyból” nézhesse végig a jól megtervezett merényletet. Merthogy a csomagban egy pokolgép volt, ami kisvártatva végzett a Kreml-pártiként elkönyvelt tudósítóval, és megsebesített legalább tizenöt embert a közönségéből.

Nem ez az első eset, hogy a kijevi rezsim terrortámadást hajt végre polgári személyek ellen Oroszországban. A Bekezdések régi olvasói emlékezhetnek rá, hogy tavaly augusztusban írtunk a „Kreml-főideológusának” kikiáltott filozófus Alekszandr Dugin lányának, Dárja Duginának a meggyilkolásáról. A fiatal nő apjával együtt, de külön kocsival tartott hazafelé egy moszkvai fesztiválról, amikor felrobbantották.

Mindkét akció meglehetősen gyáva és értelmetlen, hiszen az áldozatok nem katonai vezetők vagy politikusok, hanem egyszerű emberek, akiknek az volt a bűnük, hogy relatíve sokan figyelnek – figyeltek – oda a Zelenszkij-rezsimnek nem tetsző véleményükre. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy mindkét támadás a primitív, Zs-kategóriás diktatúrák kicsinyes megtorlásaira hajaz. Erőfitoktatásnak is harmatgyenge.

Könnyű elképzelni, ahogy a színész-elnök beszívva ünnepel a bunkere mélyén: „Ah, jól meg mutattuk nekik, bevittünk egy mélyütést Szentpétervárott is!” De két senki által nem őrzött civil likvidálása két év alatt nem az a volumenű merényletsorozat, amelyre fénykorában az IRA, az ETA vagy a RAF képes volt, vagy ami különösebb félelemmel töltené el a „két orosz főváros” lakosait. Ellenben arra jó, hogy felkorbácsolja az indulatokat!

Ahogy Dárja Dugina halála után, úgy most Vlagyimir Tatarszkij megölésének hírére is ellepték az orosz fórumokat a megtorlást követelő posztok. A közélet legmagasabb szintjeiig bezárólag kegyetlen válaszcsapást követel mindenki – és nem a háború azonnali beszüntetését. Volondimir Zelenszkij és az ukrán titkosszolgálat tehát nem ért el mást, legfeljebb annyit, hogy a következő hetekben még nagyobb elánnal rakétázzák és bombázzák majd az oroszok Ukrajnát.

Ennyit értek el. Megérte?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét