Ukrán sajtóhírek szerint lázadoznak a katonák, de legalábbis a Harkov megyében alakult 127. számú területvédelmi dandár 228-as zászlóaljának megmaradt állománya. Még egy videó is napvilágot látott a zúgolódásról, amelyet a tiszti kar hatalmaskodása, lopásai és az emberi életek semmibevétele váltott ki. Az egységet állítólag úgy vetették be Artyomovszknál/Bahmutnál (kinek, hogy tetszik), hogy elfelejtették megfelelően felkészíteni – és itt nem arra kell gondolni, hogy a hadtáposok kispórolták az ellátmányból a Sportszeletet, hanem például arra, hogy hiányzott a tank a páncélosok alól.

A beszámolók alapján az osztag csak az utolsó pillanatban tudta meg, hogy az első vonalban vetik be, ahol aztán hamar felőrölték erői nagyját az oroszok. A parancsnokok viszont meghamisították a veszteséglistákat, hogy zsebre tehessék az elesettek zsoldját, miközben az életben maradottakat január óta nem fizették ki.

Tipikus ukrán történet ez, és nem az első. A tél folyamán több nyugati lapnak sikerült megszólaltatnia frontharcosokat, egy-két osztagvezetőt, parancsnokot, akik hasonló állapotokról számoltak be. Hiányos felszerelés, húsdarálóba küldött újoncok… Ám, az ügy legérdekesebb aspektusa az, amiről egyik cikkben sem esett szó: hogy lehet ennyire legatyásodva az az ukrán hadsereg, amely számolatlanul kapja a nyugati szövetségeseitől a lőszert, a fegyvereket, páncélosokat stb.? Hol vannak a gránátok, karabélyok, gyalogsági támogató harcjárművek és tankok? Máshol? Hol máshol, mikor a legelkeseredettebb küzdelem Bahmutért folyik?

Ha egy katonai elöljáró meglopja a hazáját, a hadseregét, nem gondoskodik megfelelően az alárendeltjeiről, az bicskanyitogató, és sokat elmond az illetőt foglalkoztató rendszerről (mint tudjuk, Ukrajna EU- és NATO-érett ország).

A nyomtalanul felszívódó, a frontra soha el nem jutó nyugati hadianyag kérdése viszont túlmutat azon, hogy Ukrajnában a lopás, a csalás és a korrupció mai napig népi sort. Ez ugyanis innentől már a globális biztonságot veszélyeztető ügy. Valamiért mégsem akar foglalkozni vele senki. Ez csak nekünk furcsa?

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét