Nukleáris katasztrófába csaphat át Ukrajna ellentámadása – ezzel a címmel jelent meg a napokban egy írás az Indexen. A hírportál cikkében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, Rafael Grossi amiatt fejezi ki aggodalmát, hogy a nagy tavaszi ukrán ellentámadás során megsérülhet a zaporizzsjai atomerőmű. A szakember a támadástól, illetve a létesítmény offenzívához való felhasználásától tart. Szavai szerint ugyanis az erőmű környéken nagyszámú katonát, illetve eszközt vontak össze, ami növeli a nukleáris katasztrófa esélyét. – Az erőmű körüli lövöldözések példa nélküliek a polgári atomenergia történetében, és katasztrofális nukleáris balesethez vezethetnek – figyelmeztetett Rafael Grossi.

Fogalmam sincs, hogy lesz-e egyáltalán érdemi ukrán ellentámadás, és azt pláne nem tudjuk, hogy ha elindul, akkor hol próbálkoznak a szomszédos ország erői. De ha azt mégis a zaporizzsjai atomerőmű térségében teszik, akkor csak remélni tudjuk, hogy a létesítmény nem lesz az offenzíva áldozata. Amikor az ember ilyen híreket olvas, akkor egyre kisebb esélyét látja annak, hogy a világ a valamilyen szintű nukleáris katasztrófát megúszhatja. Az utóbbi napok híre, hogy a Nyugat esetleg szegényített uránt tartalmazó lőszereket szállítana Ukrajna megsegítésére. Erre az információra nagyon határozottan reagáltak az oroszok, és jelezték, ha kell, megteszik a szükséges lépéseket. Szintén a napok híre, hogy megjelent Volodimir Zelenszkij ukrán elnök honlapján egy petíció, amely az atomfegyverek ukrajnai telepítését követeli.

A szövegben ez áll: „telepítsenek atomfegyvereket az USA-ból Ukrajna területére, vagy tegyék Ukrajnát saját atomfegyverekkel rendelkező állammá.” Moszkva erre a hírre is erélyesen, ellentmondást nem tűrően válaszolt. Egyre inkább az az érzésem, hogy a világ menthetetlenül valamilyen szintű atomkatasztrófa felé sodródik. Abban lehet csak bízni, hogy akik a felelős döntéseket meg tudják hozni, számolnak azzal, hogy a Földünk sok mindent kibír, de nem mindent, mi emberek pedig még annyit sem!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét