Washington a kijevi felhívás ellenére sem nyilvánítja terrorszervezetté a Wagner-csoportot (PMC) – jelentette ki a napokban a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora. John Kirby annyit mondott, hogy „nem hoztunk ilyen döntést, és nincs hozzáfűznivalóm a témához”.

Legutóbb az ukrán főügyésztől hangozz el a felszólítás, hogy az USA ne késlekedjen tovább, „listázza” végre a nyugati sajtóban Putyin főszakácsaként emlegetett Jevgenyij Prigozsin vezette magánhadsereget. Az ötlet azonban nem új, rendszeresen előkerül az Atlanti-óceán mindkét partján, viszont sem Washington, sem a brüsszeli függeléke nem hajlandó lépni az ügyben. Vajon miért?

Valószínűleg azért, amiért az Egyesült Államok nem ismeri el a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) joghatóságát önmaga, csak mások felett. Ha ugyanis csatlakozna az ICC-hez, szakmányban hajthatnák az amerikai politikusokat és katonai vezetőket a testület elé az emberiség ellen elkövetett bűneik miatt. (Hogy mást ne mondjunk, Joe Bidennek is felelnie kéne többek között azért, mert még mindig nem zárta be Guntanamot: emberrablás, jogtalan fogvatartás, kínzás – elég sok van az öreg rovásán…)

Gondoljunk csak bele! Ha a Fehér Ház terrorszervezetté nyilvánít egy orosz PMC-t, azzal nemzetközi jogi precedenst teremt, azaz utat nyit az USA-hoz köthető több mint egy tucat magán katonai szervezet „listázása” felé. Márpedig ezen cégek zavartalan működéséhez komoly stratégiai érdek fűződik, egyebek mellett azért, mert irgalmatlan mennyiségben lopják az olajat a mai napig Szíriából és Irakból.

Bármit is szeretne tehát a kijevi rezsim és néhány romantikus nyugati politikus vagy mozgalmár – az Egyesült Államoknak nincsenek értékei csak érdekei, avagy a pénz beszél, az ukrán kutya ugat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét