Hálásak vagyunk a szövetségeseinknek a katonai segítségért. DE: ez nem elég. Ukrajnának tízszer többre van szüksége ahhoz, hogy idén véget vethessen az orosz agressziónak. Éppen ezért arra szólítjuk fel a partnereinket, hogy lépjék át a mesterséges vörös vonalat, és szenteljék a GDP-jük 1 százalékát ukrán fegyverszállításra – ezzel a szerény felszólítómódban megfogalmazott „kéréssel” fordult Andrij Melnyik tulajdonképpen a NATO-hoz.

A kijevi külügyminiszter – csakhogy számszerűsítsük – 470 milliárd dollár mélységben akar belenyúlni a szövetség tagjainak zsebébe. Ez egyébként Ukrajna 2021-es, tehát az invázió előtti össztermékének csaknem két és félszerese; körülbelül annyi, mint Románia és Magyarország tavalyi GDP-je. Ha pedig Leopard 2-esekre váltjuk át, akkor úgy 47.000 tank értékének felel meg.

Érdemes kihangsúlyozni, Melnyik nem kölcsönt kér. Twitter-üzenete a napnál is világosabbá teszi, hogy a kijevi rezsim úgy tekint a NATO-ra, mint egy kék alapon csillagmintás sorsjegyre, amire azt írták „minden szelvény nyer”.

Ami pedig a stílust illeti, amiatt igazán nem lehet haragudni az ukránokra, hiszen a Nyugat hozzászoktatta őket ahhoz, hogy bátran követelőzzenek; a kicsit nem kell megbecsülni, és a nagyért sem tartoznak köszönettel. Most épp Gitanas Nauseda nyilatkozta azt a der Spiegelnek, hogy „Teljesen egyértelmű számomra, minden vörös vonalat át kell lépnünk.” Nauseda egyébként annak a Litvániának az elnöke, melynek GDP-je majdnem hétszer fér bele a Melynik által követelt összegbe, a rá eső 1 százalék viszont mindössze 700 millió dollár.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét