A „Z” és a „V” betűkre vonatkozó korlátozást jelentett be a múlt héten az ukrán belügyminisztérium. A rendelet szerint a jövőben nem adnak ki olyan személyre szóló rendszámot, amelyen ezek a karakterek szerepelnek. Hogy miért? – azt könnyű kitalálni: az oroszok miatt, akik latin betűket használtak stratégiai jelölésként a háború eszkalációjakor. A „Z” és a „V” informálisan már korábban és szélesebb körben „áldozatul esett” az „orosztalanításnak”. Ilyen alapon egyébként az „O”-t is szanálhatták volna, de valószínűleg úgy gondolták, a Olodimir Elensky is elég fura, nem hogy a Ldimir Elensky!

Persze, a cirill betűs nevek átírása esetén még nem tilos az inkriminált latin megfelelőik használta, de Kijevtől bármi kitelik. Körülbelül egy éve írtunk a Bekezdések oldalán arról, hogy Zelenszkijék előbb-utóbb az ABC-re is kiterjesztik a boszorkányüldözést. A posztot akkor viccnek szántuk, de lám, valóság lett belőle. Ezek után adódik a kérdés, vajon mi lesz a következő lépés?

Az elmúlt években az ukránok nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy szimbolikus lépésekkel is demonstrálják: léteztek, léteznek és létezni fognak. Hogy a holodomorra tekintettel – amely nem kizárólag őket sújtotta (erről is írtunk korábban) – sorra lecserélték a kommunizmusból átöröklött helységneveket, érthető. A rossz kort idéző, de művészi értékkel bíró szobrok ledöntése és beolvasztása – ahelyett, hogy átadták volna azokat az oroszoknak, vagy összegyűjtötték volna valamilyen szoborparkban – már erősen véleményes, de oké, legyen.

Viszont a nagy orosz(országi) tudósok, művészek, sportolók emlékműveinek meggyalázása, neveik száműzése a közterületekről, a súlyos kisebbségi komplexusból fakadó szorongás és a korai elmebaj jele volt. A „betegség” pedig jól dokumentálható módon egyre inkább elhatalmasodik az ukránokon. Ez következik a belügyminisztériumi döntésből, vagy az olyan próbálkozásokból, mint Jézus „megukránosítása”, vagy a szláv gyökereik megtagadása, lecserélése egy fiktív nordikus-árja eredetmítoszra.

Kicsit olyan érzésünk van, mintha a kijevi rezsim sem lenne biztos benne, hogy valaha létezett ukránság, ezért lépten nyomon túlkompenzál, erőszakos módon keres önigazolást, és gyárt jobbhíján nemzeti hősöket olyan népírtó, soviniszta bűnözőkből, mint Melnyik és Bandera. A népszerű mém alapján innen üzenjük Zelenszkijéknek: Calm down, és ne felejtsétek el bevenni a gyógyszereteket!

Előző cikkEgymilliárdos kérdés: Vajon mennyi lőszere lehet Ukrajnának?
Következő cikkAz ukránok már megszüntetnék Oroszországot

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét